تاريخ مشاوره : يکشنبه 25/2/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 25/2/1390
تحصيلات : ديپلم
سن : 37
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : باسلام وخسته نباشید
اقای دکتر خاله بنده 45ساله دجار بیماری اسکلرودرمی یا روماتیسم پوستی بوده به من میگفت طوریکه دردندانپزشکی نمی توانست دهانش را به اندازه لازم باز کند 2سال پیش فهمیده که بیماری دارد ان
موقع که عمل بلع او مشکل داشته.داروهای شیمیایی که استفاده میکند حجم بدنش را زیاد میکند به همین دلیل از دارو استفاده نمیکند
اقای دکتر می گوید که موقع راه رفتن عرق میکند وزیاد گرم میشود ودهانش هم خشک میشود.دستانش درسرما کبود ودردناک میشود که به ان گویا رینود گفته بودند.اقای دکتر بفرمائید راه درمان ان درطب سنتی چه میباشد؟ گرمی بخورد یاسردی؟یا هردو؟
با تشکر ازشما
پاسخ : باتشکرازمشاوره : بیماری (سوءمزاج سرد و خشک)«اسکلرودرمی» (Scleroderma) نوعی بیماری نادر و پیشرونده روماتیسمی است که پوست بیماران ضخیم، سفت و خشک شده و گاه در انتهاهای اندامها زخم ایجاد میشود. تجمع کلاژن وسایر فیبرها در این بیماری پوست صورت و اندامها، مفاصل دست و پا، ریه، کلیه و دستگاه گوارش به خصوص مری را گرفتار و فرد را ناتوان میکند. این بیماری میتواند به صورت موضعی (Limited) یا عمومی (Systemic scleroderma) بروز کند.
عوارض بیماری
زخمها گاهی چنان پیشرفت میکنند که باعث قطع شدن انگشتان فرد میشود، حرکت انگشتان دست در این بیماری محدود شده و همچنین فرد قادر به باز کردن کامل دهان خود نیست. سایر عوارض احتمالی این بیماری اختلال در ترمیم زخمها، افزایش خونریزی، اختلال در ریتم قلب، نارسایی احتقانی قلب، نارسایی کلیه، اختلال در بلع، فشارخون بالا، تخریب بافتهای ریوی و درگیری عروق کوچک (به ویژه آرتریولها)است. تشخیص با آزمایشهای خون جهت شناسایی کمخونی و اندازهگیری پادتن ها؛ آزمایش ادرار برای شناسایی گلبولهای قرمز در ادرار؛ نوار قلب؛ رادیوگرافی دستها، مری و قفسه سینه تایید میشود.
بیماریزایی
هنوز علت قطعی ابتلا به اسکلرودرمی روشن نشدهاست، خودایمنی، زمینه ژنتیک، برخی عوامل میکروبی و... از علل موثر در ایجاد این بیماری میباشند. ابتلا به این بیماری در سنین زیر پنج سال و بالای ۷۰ سال نادر است و شیوع آن در سنین ۳۵ تا ۵۰ سالگی مشاهده میشود. امید به زندگی ده ساله ۵۵٪ است.
درمان
در طب کلاسیک
درمان قطعی اسکلرودرمی تا به امروز نامشخص میباشد. معمولاً درمان عوارض و ورزش توصیه میشود.گاه از داروهای سرکوبگر ایمنی مانند متوتروکسات و آزاتیوپرین، داروهای شیمی درمانی مانند کلشی سین و سیکلوسپورین، کورتیکواستروئیدها در درمان استفاده میشود. اکسیژن درمانی در محل زخمها و بلوککنندههای کانال کلسیم در پدیده رینود (تنگی عروق انتهایی انگشتان) به کار میروند.
در طب سنتی
اصلاح مزاج و تنظیم تغذیه در برنامه درمانی خیلی موثر است.و برای ارائه برنامه درمانی معاینه بیمار توسط یک پزشک با تجربه طب سنتی ضروری است تا با توجه به نوع و وسعت سوء مزاج برنامه درمانی ارائه شود ،پرهیز از مصرف سردیجات و مصرف مواد غذای گرم و پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر قدم اول است.
اقلام و اغذیه مضر و خطرناك
روغن نباتی / روغنهای مایع / كرهی گیاهی و مارگارین / نوشابه / سس مایونز / گوشت گاو و گوساله / سوسیس و كالباس / پیتزا و همبرگر
• پرهیز غذایی
• گروه اول : اغذیهی فوقالعاده مضر – (به هیچ وجه مصرف نشود):
1-روغن نباتی 2- روغن مایع 3- كرهی گیاهی 4- نوشابه 5- گوشت گاو و گوساله 6- سیگار 7- سس مایونز 8- ماكارونی 9- سوسیس و كالباس 10- موز 11- پیتزا و همبرگر 12- پفك و چیپس
• گروه دوم: اغذیهی مضر (حتی المقدور مصرف نشود):
1- قند و شكر 2- لبنیات پاستوریزه 3- گوشت مرغ (ماشینی) 4- شیرینی قنادیها 5- آدامس 6- شكلات و كاكائو7- بیسكویتها و آب نباتها 8- نان فانتزی (باگت) 9- تخم مرغ (ماشینی) 10- سركه و آب – غورهی شیمیایی (كارخانهای) 11- آب لیمو و رب شیمیایی (كارخانهای) 12- بستنی كارخانهای 13- كشك و آب میوهی شیمیایی (كارخانهای) 14- كنسرو و كمپوتهای كارخانهای 15- نان سفید (لواش و بربری و تافتون) 16- چای پررنگ 17- برنج
• غذاهای معتدل
نان فطیر – نیمرو – نان فرنی – سبزی خوردن – شیر تازه – كوفته (با گوشت گوسفندی)- شیر ترش – آبگوشت شیر (مانند آبگوشت معمولی به جای آب، شیر استفاده شود) – گوشت بره – آبگوشت لپه (سیب زمینی، پیاز، لیمو عمانی، لپه، گوشت گردن) – گوشت مرغ خانگی – دست و پاچه بال و گردن مرغان – خاكشیر – بادام – آش زیره و شله بریان – آب باران مناطق کوهستانی – انار شیرین – زرد آلو – به – خرمای نیم رسیده – بنفشه – شیب شیرین – كوكوسبزی – آبگوشت بزباش (گوشت گردن، دنبالچه، سبزیهای: تره، جعفری، شنبلیله، پیاز، سیر، سیبزمینی، نخود، لوبیا) – فرنی
• غذاهای سرد
كاهو – شفتالو – سبزی پلو با ماهی – آب غوره – آلو – خوراك مرغ- سركه – انار ترش – زرشك پلو با مرغ – خیار – سیب ترش – ته چین (با گوشت گاو) – اسفناج – توت فرنگی – املت- قارچ – سنجد سالاد كاهو- كدو – زالزالك – دوغ – كلم قمری – نشاسته – نوشابه – پنیر تازه – جو – آبگوشت به (مانند آبگوشت معمولی و به جای سیب زمینی از به استفاده میشود) – تخم مرغابی – برنج – گوشت گوساله – باقلا – آبگوشت همه جوره (بادنجان، قارچ سیبزمینی، پیاز، سیر، گوشت) – گوشت گاو – ماش – آب گوشت كلم سنگی (مانند آب گوشت معمولی به جای سیبزمینی كلم سنگی) مدر و برای دفع سنگ كلیه بسیار نافع است – گوشت اردك – بادنجان – گوشت ماهی – لوبیا – كله – گوشت بز- مغز – ماكارونی – آب گوشت سركه (ماند آب گوشت معمولی و به جای آب سركه ریخته شود) – دل – چلوكباب (با گوشت گوساله و گاو)– كشك بادمجان قره قوروت – آش رشته – ریواس – آش جو – آش سماق و ناردانه – سوپ مرغ – آش ریواس – خورشت بادمجان – آش زرشك – كوكو سیبزمینی – آش غوره – شیر برنج – كباب (گوشت گاو) – سالاد الویه (خیلی سرد) – آب جشمهها – لوبیا پلو ( خیلی سرد) – گوجه فرنگی- كاسنی – كیوی – بامیه – پنیر – كشك – چای – سیب زمینی – زرشك – هندوانه – شاهتوت – ذرت – باقالا – آبغوره – آبلیمو – سماق – سنجد- ساندویچها – تن ماهی – انواع كنسروها – روغن نباتی – انواع سالادها – ماست – سس سفید – قارچ – كدو – كلم قمری – نان جو- نان توست – نان تافتون – دنبلان – میگو
• غذاهای گرم
تخم مرغ خانگی – حلیم – نخود آب و آب گوشت – فسنجان – بریانی – قلیه ماهی – كره – گلابی – انگبین (عسل) – مربا – گوشت – آهو- فالوده – خامه – گوشت خرگوش – آب شور- رنجبیل – توت سفید (شیرین) – آبگرم – آبگوشت زیره (مانند آب گوشت معمولی + لیمو عمانی+ آلو + زیرهی فراوان) – گل سرخ – انجیر- مغز بادام شور- رطب گرم و مقوی- مسهل بلغم و سودا – كرفس – انجیر خشك – ترخون – گردو – آبگوشت نخود (گرم مقوی)- نعناع – گندم – ترتیزك – مغز بادام شیرین – آبگوشت مغز دانهها (گوشت قلوهگاه + سینه+ بادام، پسته، گردو+ سیبزمینی) – نخود – سوسن – تره – پیاز – نیشكر- سیر – پسته – آبگوشت خربزه (مانند آب گوشت معمولی و به جای خربزه) – زردك – فندق – زیتون سیاه – نبات – نمك- گلاب – گوشت گنجشك – چلوكباب (با گوشت گوسفندی) – گوشت بلدرچین – گوشت خروس – گوشت شتر – گوشت كبوتر – قیمه – گوشت ماهی شور – خاگینه – دارچین – فلفل – نارگیل- ریحان – ارده – شیره انگور – قهوه – گردو – كدو حلوایی – زیره سیاه بادام زمینی – زرد چوبه – شلغم – روغن حیوانی – سیاهدانه – خربزه – كنجد – كاكائو – شكلات – نسكافه – سرشیر – حلوا ارده – شكلات صبحانه – كنگر- مرصع پلو – فلافل – دنبه – روغن زیتون – روغن هسته زیتون – میوه زیتون – بستنی – شیرینی – خاگینه – شكر سرخ- انواع خوراك گوشت گوسفند – نان گندم – نان سنگك – نان بربری