آداب غذا خوردن = تدبير مأكول:
(كتاب قانون عربي صفحه 163) (حفظ الصحه صفحه 300) و (خلاصه الحكمه)
1ـ تعديل مقدار
عادت مهم است و نيروي شخص هم مهم است ترك عادت دفعتاً نبايد باشد. بعضي تحمل غذاي زياد و بعضي تحمل غذاي كم را دارند.
تعديل غذا يعني سنگيني شخص و كشيدگي سر دندهها (شراسيف) و مشكل تنفسي ايجاد نشود. درواقع امتلاء معده: يعني بزرگي و كشيدگي معده ندهد.
زمانيكه كاملاً اشتهايش رفع نشده يعني هنوز كمي ميل دارد دست از غذا بكشد (نخورد) زيرا غذا در معده باز شده و بزودي سير ميشود.
2ـ مضرترين چيز در بدن داخل كردن غذا به غذاي هضم نشده است (ادخال غذاء علي الغزاء لم ينضج) مثلاً كسي كه سير است دوباره غذا بخورد كه باعث تخمه = سوءهاضمه، بطلان هضم ميشود.
معده خانه همه امراض است. (المعده بيت كل الهراء و الجمبه رأس كل الدوا)
(جمبه = كم خوردن و درست خوردن) كم خوردن و درست خوردن سرآمد همه داروهاست. تخمه از غذاي سنگين و غليظ و بطئي الهضم ايجاد ميشود و سبب درد مفاصله = وجع مفاصل.
(درد رودهها)، وجع كلي (درد كليه) تنگي نفس و آسم (ربو) ميشود. نقرس كه ناشي از اوره بالا و مصرف گوشت قرمز است.
تخمه: توليد امراض سوداوي و بلغمي ميكند. گاه خود را بشكل توليد سم و يا يبوست يا عفونت نشان ميدهد.
در تدبير غذا: مقدار غذا بايد در تابستان كم و در زمستان بيشتر و غليظ باشد. توصيه به ورزش شده؛ حتماً چند قدم بعد از غذا راه برويد.
تدبير بعد از غذا
1ـ اجتناب از حركت شديد (ورزش) اپرا مفسد هضم است.
2ـ حركت سبك مثل راه رفتن بعد از غذا مفيد هضم است بخصوص در شب.
3ـ از خوابيدن بعد از غذا به معني بخواب رفتن منع شده است.
4ـ دراز كشيدن اشكال ندارد (خوابش نرود)
5ـ غذا وقتي به پائين معده برسد (انحدار) با شيره غذايي بهتر آميخته ميشود و مفيد هضم است.