تاريخ مشاوره : يکشنبه 12/10/1389
تاريخ پاسخ : يکشنبه 12/10/1389
تحصيلات : فوق ليسانس
سن : 31
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : چند نمونه ی مهم غذاهای گرم و حقنه های گرمی و داروهای گرم مالیدنی مثل چی لطفا اطلاعات بیشتری را به ما برسانید چون ما غذاهای گرم را به خوبی نمی شناسیم با تشکر
پاسخ : باتشکر از مشاوره:نمونه یک رژیم غذائی سلامت و توصیه های مفید
-تعداد وعدههای غذایی:
تعداد وعدههای غذایی در روز ترجیحا بهتر است یك یا دو وعده باشد و در صورت عادت یا نیاز به سه وعده باید یك الی دو وعده آنرا كامل و بقیه وعدهها سبك و مختصر باشد. در فصل گرما، در میان روز بعلت گرمی هوا دستگاه گوارش ضعیف و قادر به هضم غذای سنگین[1] نمیباشد. در نتیجه بهتر است كه وعده نهار در افراد چاق حذف یا فقط سبزیجات و میوهجات میل شود. افرادیكه نیاز به سه وعده غذایی دارند، میتوانند جهت وعده نهار، لبنیات بخصوص آبدوغ خیار میل كنند. درفصل گرما مصرف گوشت و چربی و تخم مرغ و كلا حجم غذا كم باید بشود.
در فصل سرما میتوان نهار را كامل و غذاهای سنگین میل نمود كه در آنصورت برای صبحانه و شام باید غذاهای سبك مصرف نمود. و یا ترجیحا در یكروز نهار كامل و روز دیگر صبحانه و شام را كامل صرف نمود. در صورتیكه دو وعده صبحانه و شام را كامل میل مینمائید، برنامه غذایی زیرا را میتوانید اجرا نمایید.
[1]- منظور از غذای سنگین، غذای حاوی گوشت، تخم مرغ، چربیهای حیوانی و یا آجیلها میباشد.
صبحانه:
نان كامل (مثل نان سنگك یا نان محلی)، لبنیات، آجیلها (بخصوص گردو و در صورت مصرف پنیر، كنجد[1]). سبزیجات یا میوهجات.
نهار:
حذف، یا سبزیجات و میوهجات، یا لبنیات در صورت نیاز بدن میتواند نان با لبنیات میل نمایید.
شام:
بعنوان مواد نشاستهای: نان كامل یا سیب زمینی یا برنج كته، یعنوان پروتئین: حبوبات یا آجیلها (بادام، پسته، فندق) یا گوشت یا تخم مرغ ودر آخر سبزیجات یا میوهجات
[1]- مصلح كنجد، عسل میباشد. لذا بخصوص در صورت مصرف زیاد كنجد باید با عسل مصرف شود.
توصیه های غذائی مهم
خداوند متعال جهت رشد و نمو موجودات، نعمتهای فراوانی آفریده تا از آنها استفاده نمایند. در این بین برای انسانها نیز نعمتهای خاص آفریده كه از آن جمله طعمهای رنگارنگ و لذیذی است كه برای سیر زندگی روزمره بنی آدم مفید و ضروریاند. ولی از آنجا كه اغلب انسانها به لحاظ مشكلات روزمره، توجه چندانی به اغذیهی خود ندارند،در نتیجه پس از گذشت مدتی مبتلا به مشكلات و امراض متعددی میشوند كه زندگی روزمره آنها را مختل میكند.
یكی از این بی توجهیها، مخلوط و با هم خوردن و زیر و روی هم خوردن بعضی از غذاهاست كه صحیح نمی باشد. در ذیل به تعدادی از آنها اشاره می گردد، امید است كه با درك این مطالب و عملی كردن فرامین ذیل، زندگی توام با سلامتی و تندرستی داشته باشیم.
* غذاهای معتدل
نان فطیر – نیمرو – نان فرنی – سبزی خوردن – شیر تازه – كوفته (با گوشت گوسفندی)- شیر ترش – آبگوشت شیر (مانند آبگوشت معمولی به جای آب، شیر استفاده شود) – گوشت بره – آبگوشت لپه (سیب زمینی، پیاز، لیمو عمانی، لپه، گوشت گردن) – گوشت مرغ خانگی – دست و پاچه بال و گردن مرغان – خاكشیر – بادام – آش زیره و شله بریان – آب باران مناطق کوهستانی – انار شیرین – زرد آلو – به – خرمای نیم رسیده – بنفشه – شیب شیرین – كوكوسبزی – آبگوشت بزباش (گوشت گردن، دنبالچه، سبزیهای: تره، جعفری، شنبلیله، پیاز، سیر، سیبزمینی، نخود، لوبیا) – فرنی
* غذاهای سرد
كاهو – شفتالو – سبزی پلو با ماهی – آب غوره – آلو – خوراك مرغ- سركه – انار ترش – زرشك پلو با مرغ – خیار – سیب ترش – ته چین (با گوشت گاو) – اسفناج – توت فرنگی – املت- قارچ – سنجد سالاد كاهو- كدو – زالزالك – دوغ – كلم قمری – نشاسته – نوشابه – پنیر تازه – جو – آبگوشت به (مانند آبگوشت معمولی و به جای سیب زمینی از به استفاده میشود) – تخم مرغابی – برنج – گوشت گوساله – باقلا – آبگوشت همه جوره (بادنجان، قارچ سیبزمینی، پیاز، سیر، گوشت) – گوشت گاو – ماش – آب گوشت كلم سنگی (مانند آب گوشت معمولی به جای سیبزمینی كلم سنگی) مدر و برای دفع سنگ كلیه بسیار نافع است – گوشت اردك – بادنجان – گوشت ماهی – لوبیا – كله – گوشت بز- مغز – ماكارونی – آب گوشت سركه (ماند آب گوشت معمولی و به جای آب سركه ریخته شود) – دل – چلوكباب (با گوشت گوساله و گاو)– كشك بادمجان قره قوروت – آش رشته – ریواس – آش جو – آش سماق و ناردانه – سوپ مرغ – آش ریواس – خورشت بادمجان – آش زرشك – كوكو سیبزمینی – آش غوره – شیر برنج – كباب (گوشت گاو) – سالاد الویه (خیلی سرد) – آب جشمهها – لوبیا پلو ( خیلی سرد) – گوجه فرنگی- كاسنی – كیوی – بامیه – پنیر – كشك – چای – سیب زمینی – زرشك – هندوانه – شاهتوت – ذرت – باقالا – آبغوره – آبلیمو – سماق – سنجد- ساندویچها – تن ماهی – انواع كنسروها – روغن نباتی – انواع سالادها – ماست – سس سفید – قارچ – كدو – كلم قمری – نان جو- نان توست – نان تافتون – دنبلان – میگو
* غذاهای گرم
تخم مرغ خانگی – حلیم – نخود آب و آب گوشت – فسنجان – بریانی – قلیه ماهی – كره – گلابی – انگبین (عسل) – مربا – گوشت – آهو- فالوده – خامه – گوشت خرگوش – آب شور- رنجبیل – توت سفید (شیرین) – آبگرم – آبگوشت زیره (مانند آب گوشت معمولی + لیمو عمانی+ آلو + زیرهی فراوان) – گل سرخ – انجیر- مغز بادام شور- رطب گرم و مقوی- مسهل بلغم و سودا – كرفس – انجیر خشك – ترخون – گردو – آبگوشت نخود (گرم مقوی)- نعناع – گندم – ترتیزك – مغز بادام شیرین – آبگوشت مغز دانهها (گوشت قلوهگاه + سینه+ بادام، پسته، گردو+ سیبزمینی) – نخود – سوسن – تره – پیاز – نیشكر- سیر – پسته – آبگوشت خربزه (مانند آب گوشت معمولی و به جای خربزه) – زردك – فندق – زیتون سیاه – نبات – نمك- گلاب – گوشت گنجشك – چلوكباب (با گوشت گوسفندی) – گوشت بلدرچین – گوشت خروس – گوشت شتر – گوشت كبوتر – قیمه – گوشت ماهی شور – خاگینه – دارچین – فلفل – نارگیل- ریحان – ارده – شیره انگور – قهوه – گردو – كدو حلوایی – زیره سیاه بادام زمینی – زرد چوبه – شلغم – روغن حیوانی – سیاهدانه – خربزه – كنجد – كاكائو – شكلات – نسكافه – سرشیر – حلوا ارده – شكلات صبحانه – كنگر- مرصع پلو – فلافل – دنبه – روغن زیتون – روغن هسته زیتون – میوه زیتون – بستنی – شیرینی – خاگینه – شكر سرخ- انواع خوراك گوشت گوسفند – نان گندم – نان سنگك – نان بربری