امروزه به دلیل شرایط و مشغلههای اجتماعی و حتی تأثیر تهاجم فرهنگی بر تغذیهها، غذاهایی كه در گذشته بر سر سفره ایرانی بود، از سبد غذایی خانوار رخت بربسته و گاه تنها نامی و حسرت طعم و عطر خوش آن در یاد پدران و مادران ما مانده است.
«سرآشپز بزرگ» تلاش میكند سفره سنتی ایرانی را دوباره به مردم معرفی كرده، آداب پخت غذا و بهرهگیری از مواد اولیهای را كه در سلامت بدنی و روانی جامعه تأثیر بسزایی دارد، بازشناساند. در این برنامه تلاش میشود آشپزی، صرفنظر از منظر هنری و برطرف ساختن نخستین نیاز انسان (خورد و خوراك) دستمایهای قرار گیرد برای چینش متناسب زندگی فرد در جامعه.
سیدعلیرضا سبطاحمدی، تهیهكننده برنامه میگوید: «ترویج فرهنگ سفره ایرانی از اهدافی بود كه در مراحل پیشتولید برنامه در ذهن داشتیم. خاصه آن كه شبكه 2 سیما به عنوان شبكهای برای كودك، نوجوانو خانواده طرحریزی شده است. پس نسل امروز باید با تنوع غذای ایرانی آشنا و سفره اقوام مختلف از یك شبكه سراسری بازشناسانده شود.»
وی ادامه میدهد: «بسیاری از غذاهای این برنامه، با حداقل بودجه آماده میشوند. از طرفی یك سفرهآرایی زیبا نیز در كنار غذای ساده داریم و در مجموع هزینه زیادی به خانواده تحمیل نمیشود. مهمترین ویژگی پخت همه این غذاها این است كه مواد اولیه با هزینه اندك بیشتر از داخل كشور فراهم آمده است.»
طرح سرآشپز بزرگ قبل از رسیدن به مراحل اجرا دستخوش تغییراتی شد؛ از جمله ورود طب سنتی به بخشهای محتوایی كه در نوع استفاده از مواد اولیه تاثیر بسیاری داشت. ایده اصلی همسویی پخت و پز با رویكرد طب سنتی ایران ایدهای بود كه در ذهن كارگردان مسابقه شكل گرفت.
كارگردان سرآشپز بزرگ میگوید:
«از ابتدا محوریت برنامه براساس ترویج طب سنتی ایران در جامعه بود. این علم در كشورمان دارای تاریخی 5 هزار ساله است كه به 2 دوران پیش و پس از اسلام تقسیم میشود و در این طب، رویكرد درمان در وهله نخست مبتنی بر تغذیه است. بسیاری از بیماریهای موجود در جامعه امروز، با یك اصلاح ساده غذایی قابل درمان است ولی چون این اطلاعات در شرایط فعلی و در میان نسل جدید وجود ندارد، غذاهای مفید از زندگی ما حذف شدهاند. فضای این برنامه بستری مناسب برای جهتگیری به سمت طب سنتی است و میتواند ضمن آشناسازی مخاطب با انواع طبعها، به معرفی غذاهای متناسب با هر نوع مزاج بپردازد.»
این برنامه هماکنون جمعهها حدود ساعت 9 شب از شبکه دو سیما پخش میگردد و کارشناسان و دستیاران طب سنتی ایران چون دکتر مهرداد کریمی، دکتر ناصر رضاییپور، دکتر حسین رضاییزاده، دکتر محسن بهرامی، دکتر آیتی، دکتر مژگان تنساز، دکتر غلامرضا کردافشاری، دکتر سلطانی و... در آن به توضیح دیدگاه و آموزههای طب سنتی ایران میپردازند.