تدابیر و روش های زندگی افراد دارای مزاج گرم و تر
1- در هوای سرد، خود را گرم و در هوای گرم، خود را سرد نگهدارند.
2- تقریبا" از مقادیر مساوی میوه جات یا سبزیجات و گوشت استفاده نمایند. غذای دریائی برای ایشان سودمند است.
3- به پیاده روی یا دویدن صبحگاهی حدود 30 دقیقه بپردازند.
4- شش الی هفت ساعت خواب شبانه داشته باشند.حتی المقدور این نوع افراد صبح زود از بستر بلند شوند و در تابستان نیم ساعت استراحت بعد از غذا مفید است و به هیچ عنوان بیشتر از هشت ساعت نخوابند.
5- از غذاهای با فیبر بالا استفاده کنند تا دچار یبوست نشوند.
6- حجامت یا فصد برای این افراد عالی است و بهتر است این کار در فصل بهار انجام شود.
7- از هوا،محیط و فعالیت ها و حالات روانی افزایش دهنده گرمی و تری به خصوص عصبانیت پرهیز نمایند.
8- از مصرف مستمر یا افراط در مصرف مواد گرم و تر پرهیز کنند.
افراد گرم و تر، در صورت عدم رعایت دستورات کلی و اختصاصی ، استعداد بیشتری نسبت به بیماری های زیر خواهند داشت:
سردرد، پرخوابی، خستگی، ضعف جنسی،چاقی،تپش قلب، سکته و فشار خون
غذاها و نوشیدنی هائی که مصرف مستمر یا زیاده روی در مصرف آنها برای افراد با مزاج گرم و تر مناسب نیست.
گوشت ها و غذاها | گوشت گوسفند، بره،ب.قلمون،جگر،اردک، تخم اردک و مرغابی،رشته فرنگی،ماکارونی و کیک ها و بیسکویت ها |
سبزیجات | زیتون، زنجبیل،پیاز و سیر |
آجیل و میوه جات | خرما،انبه،بادام،پسته،موز،فندق،انجیر،انگور |
غلات و حبوبات | گندم |
روغن ها | روغن کرچک،زیتون،آفتابگردان |
ادویه جات | فلفل سیاه و سفید،میخک،زنجبیل خشک شده،رازیانه و نعناع،آویشن و شوید |
نوشیدنی ها | عصاره انبه،آب انگور،آب گرم،شکر،نمک،چای های گیاهی با طبع گرم |
مشخصات افراد دموی:
بازتابهای رواني و رفتاری در افراد دموی:
1- علاقمند به ادبيات و موسيقی. 2- استعداد شاعری. 3- علاقمند به طبيعت . 4- اهل عشق و محبت. 5- بلندپرواز. 6- دورانديش. 7- اهل خير و معنويت. 8- خوش اخلاق و خوش رو. 9- شجاع و جسور. 10- داراي توان ريسك. 11- اعتماد به نفس بالا. 12- سخاوتمند. 13- تنوع طلب و بی علاقه به كار تكراری. 14- معمولاً بي نظم. 15- نوع دوست. 16- معمولاً بدحال در تابستان. 17- داراي هوش و حافظة قوی. 18- ميل و توان جنسی فراوان. 19- چالاك و پرانرژی. 20- مستعد شقاوت آنی.
علایم پوستي افراد دموی:
پوست نرم، مرطوب و گرمی دارند، منافذ پوستی درشتی دارند كه از علایم منافذ درشت خوب عرق كردن است. رگهای دست آشكار و برجسته است، رنگ پوست گندمگون يا گلگون است رنگ چشم (سفيدی) با گرايش قرمز است ،رنگ مردمك ميشی تيره و سياه است موی سر: درشت و قابل انعطاف و دارای پيچ درشت است، رنگ مو: سياه خرمایی تيره و روشن و معمولاً پر مو هستند.
علایم گوارشي:
مزه دهان: شيرينی صبحگاهی است، دهانشان كم رطوبت است و كم تشنه میشوند. اشتهای زياد و خوراك خوبی دارند، توان هضم غذا بسيار بالاست نفخ معده ندارند، يبوست ندارند، گرايش به شيرينی كم دارند و گرايش به شوری هم بسيار اندك است. گرايش به ترشی كم دارند. بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند تمايل به سردیها ندارند ولی تمايل به گرمیها اندكي دارند.
افراد دموی بايد غذاهای خنک و سردی مثل آش انار، آش آلو، آب زرشك خيار، مركبات و ماست و... مصرف كننده تا حرارت بدن تعديل شود.
اگر فرد دموی همراه با غذای گرم مثل شيرينیجات از مواد و اغذيه سرد استفاده نكند دچار جوش و خارش بدن، گر گرفتگی، بيقراری، كهير، سوزش ادرار، سوزش سر دل، و آفت دهان خواهد شد.
معمولاً بيماریهای افراد دموی در اثر افزايش حرارت و رطوبت و به طور كلی افزايش خود خون به وجود ميآيد كه حجامت به عنون مؤثرترين درمان براي دموی مزاجها مطرح است. چون دم گرم و تر است و رژيم غذایی مناسب براي دمویها رژيم غذايی سرد و خشک است. مثل بادمجان و عدس كه مزاج سرد و خشک دارند
اگر در بدن فردي خون غلبه نمايد و خون کثيف شود و يا بهتر بگوييم سوخته شود علامت آن سنگيني سر، خميازه کشيدن، چرت زدن، کندي حواس، شيرين شدن دهان، لزج بودن آب دهان، سرخي رنگ بدن، قرمزي زبان، خارش بدن، بروز دمل و جوش هاي ريز در بدن به خصوص در پيشاني و پشت سر ودر قسمت کتف و شانه ها و گاه خون آمدن از بين دندان ها و در نهايت، کــسالت و خمودگي مداوم است.
مواد غذایی مخصوص مزاج گرم و تر (دم) - بهاری:
لبنیات : کره، ماست چکیده، شیر محلی تازه گاو و شیر گوسفند
صیفی جات: خربزه، خیار چنبر، طالبی و گرمک
ميوه ها: آناناس، انجير تازه و خشک، انگور، خرما، سيب شیرین، قیسی، گیلاس، گلابی، موز، مویز، بالنگو، اقسام توت و کشمش
ریشه ها: انوع ترب، زردک، سیب زمینی ترش، شلغم و هویج
سبزی ها: شبدر، تربچه و ترب
حبوبات: گندم و اقسام لوبیا
گوشتها: جگر سیاه و سفید، پاچه، گوشت گوسفند (بره)، بوقلمون، مرغ محلی، میگو، زبان و چشم
مغزهای گیاهی: بادام درختی شیرین، بادام زمینی، تخم طالبی، تخم خربزه و کنجد
متفرقه: شیره انگور، روغن کنجد، روغن گاو، دنبه، روغن بادام تلخ، ارده، سمنو و خاکشیر