تاريخ مشاوره : پنج شنبه 24/9/1390
تاريخ پاسخ : پنج شنبه 24/9/1390
تحصيلات : ليسانس
سن : 25
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : ایا دراین طب درمانی برای واریکوسل هست
پاسخ : با تشکرازمشاوره : واریکوسل (به انگلیسی: VARICOCELE) عبارت است از واریسی شدن ( متسع شدن ) سیاهرگهای اطراف بیضه ( وریدهای اسپرماتیک ) که بعلت امتلا(انباشتگی) سودا بوجود می آید. و معمولاً عروق واریسی با لمس در فضای اسکروتوم(کیسه بیضه) قابل تشخیص هستند.
واریکوسل اغلب اولیه است وبیشتر در سمت چپ(سمت سرد بدن) مشاهده میشود ولی گاه ثانویه به بیماریهایی مانند بدخیمی است .
این عارضه اغلب مشکل خاصی در مردان ایجاد نمی کند ( گاه درد موضعی، احساس پری و سنگینی ناحیه و آتروفی بیضه )، اما می تواند از طریق افزایش دمای بیضه بر روند تولید اسپرمها آسیب وارد کند و موجب ناباروری مردانه شود . واریکوسل شایعترین عامل ناباروری مردان میباشد.شیوع ان زیر 10سال نادر است ولی در بالغین جوان 15% و در مردان نابارور 20 تا 40% میباشد.
درجه بندی واریکوسل
گرید 3: وریدها در حالت ایستاده قابل مشاهده اند.
گرید 2: وریدها در حالت ایستاده قابل لمس میباشند.
گرید 1: وریدها هنگام زور زدن قابل لمس میباشند.
واریکوسل ساب کلینیکال: که با معاینه قابل لمس نیستند ولی با سونوگرافی تشخیص داده می شود.
درمان
در طب کلاسیک:
در مردان نابارور مبتلا به واریکوسل جراحی پیشنهاد میشود . جراحی واریکوسل (اکسیزیون واریکوسل با لیگاتور وریدهای اسپرماتیک یا با لاپاروسکوپی ) در برخی مردان مبتلا، مشکل باروری را اصلاح کرده و در برخی دیگر تأثیر نداشته است. متأسفانه پزشکان نمیتوانند پیشبینی کننده که درمان واریکوسل در چه کسانی مفید است و در چه کسانی تأثیری ندارد.
درطب سنتی: در این مورد با اصلاح مزاج و انجام حجامت و تنظیم تغذیه معمولا تا گرید 2 درمان میشود.
1- اصلاح مزاج و تنظیم تغذیه
2-مصرف صبحانه مفصل و شام سر شب و نهار نصفه
3-عرق شاهتره روزی یک لیوان
4-انجیر شبی 7 عدد میل شود
5-دمکرده اسطوخدوس شبی یک لیوان
6-حجامت عام و کمر و ساقین
7-مالیدن روغن کنجد روزی سه مرتبه روی بیضه ها تا 40 روز
8-پرهیز از مصرف غذاهای مضر
اقلام و اغذیه مضر و خطرناك
روغن نباتی / روغنهای مایع / كرهی گیاهی و مارگارین / نوشابه / سس مایونز / گوشت گاو و گوساله / سوسیس و كالباس / پیتزا و همبرگر
• پرهیز غذایی
• گروه اول : اغذیهی فوقالعاده مضر – (به هیچ وجه مصرف نشود):
1-روغن نباتی 2- روغن مایع 3- كرهی گیاهی 4- نوشابه 5- گوشت گاو و گوساله 6- سیگار 7- سس مایونز 8- ماكارونی 9- سوسیس و كالباس 10- موز 11- پیتزا و همبرگر 12- پفك و چیپس
• گروه دوم: اغذیهی مضر (حتی المقدور مصرف نشود):
1- قند و شكر 2- لبنیات پاستوریزه 3- گوشت مرغ (ماشینی) 4- شیرینی قنادیها 5- آدامس 6- شكلات و كاكائو7- بیسكویتها و آب نباتها 8- نان فانتزی (باگت) 9- تخم مرغ (ماشینی) 10- سركه و آب – غورهی شیمیایی (كارخانهای) 11- آب لیمو و رب شیمیایی (كارخانهای) 12- بستنی كارخانهای 13- كشك و آب میوهی شیمیایی (كارخانهای) 14- كنسرو و كمپوتهای كارخانهای 15- نان سفید (لواش و بربری و تافتون) 16- چای پررنگ 17- برنج
موفق باشید