تاريخ مشاوره : چهارشنبه 31/1/1390
تاريخ پاسخ : چهارشنبه 31/1/1390
تحصيلات : نا مشخص
سن : 48
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام.اگه میشه خاصیت گیاه شاه تره و عرق شاه تره را بگین؟و چقدر از ان را در چه زمانی استفاده کنیم باشه؟
پاسخ : با تشکرازمشاوره : شاهتره (Fumaria officinalis) گیاهی از تیره شاهترگان (Fumariaceae)، علفی یکساله با ساقهای شکننده کوتاه و شاخه دار است.دارای گلهای نامنظم و برگهای بریدهاست که چون با دست نرم کنند بوی دود میدهد. در طعم او تلخی است.در ایران این گیاه اغلب در دامنه های زاگرس بخصوص در دشت های اقلید یافت میشود.در گویش عام به شاطره نیز شناخته میشود.
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های کم و بیش سبزرنگ که شدیاً منقسم بوده و بریدگی های نازک و باریک دارند. گل های آن به رنگ سفید یا صورتی بر روی گل آذین های خوشه مستقرند. میوه کوچک مدور یا بیضوی شکل بوده و از نوع فندقه می باشد.
انتشار جغرافیایی :
مناطق وسیعی از ایران از جمله مناطق حاشیه دریای خزر، آذربایجان، فارس، خراسان و قسمت های مرکزی چون تهران محل رویش این گیاه می باشد. البته گونه دارویی اصلی Fumaria officinalis است که در ایران رویش ندارد ولی گیاه شاهتره ایرانی نیز تا حدودی اثرات آن را دارد.
ترکیبات شیمیایی :
ترکیبات شیمیایی مختلف چون اسید فرماریک، فوماریک و اسید سوکینیک را در قسمت های مختلف شاهتره می توان یافت.
قسمت مورد استفاده :
کلیه قسمت های گیاه مخصوصاً سر شاحه گلدار آن مورد استفاده دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.تصفیه خون : از عرق شاهتره که به شکل سنتی تهیه می شود می توان جهت تصفیه خون استفاده نمود. البته از جوشانده گیاه نیز می توان به این منظور استفاده نمود.
2.مدرن و معرق : به عنوان داروی معرق و ادرارآور می توان جوشانده شاهتره را مصرف نمود. جوشانده یا دم کرده 50 تا 65 در هزار از گیاه خشک که روزانه به مقدار یک فنجان قبل از وعده غذایی مصرف می شود به این منظور استفاده می شود.
3.درمان تبخال : جوشانده 60 در هزار گیاه خشک را می توان برای درمان تبخال و دیگر بیماری های پوستی به شکل خارجی مصرف نمود. باید متذکر شد برای حصول نتیجه مطلوب در درمان بیماری های پوستی باید درمان را مدتی ادامه داد
خواص دارویی
اشتهاآور، تصفیه خون، تب بر، برطرفکننده بیماریهای پوستی، ضد جوش و حساسیت