تاريخ مشاوره : شنبه 20/1/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 21/1/1390
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 37
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام چراباید ناهار را کم بخوریم؟؟ باتشکر
پاسخ : با تشکر ازمشاوره: دوست گرامی بهتر است بدانیم چه زمانی از شبانه روز باید غذا خورد
در آیه 62 سوره مریم خداوند می فرماید ((و لهم رزقهم فیها بکره و عشیا))
((وروزیشان درآن هر صبح وشب مهیاست)) می توان چنین برداشت کرد که مهمترین وعده غذایی صبحانه و شام است.
امام صادق (ع) به فردی که از سوء هضم ودرد معده شکایت داشت فرمود :
((فقط اول روز و ائت شب به تغذیه بپرداز و میان صبحانه و شام چیزی نخور که مایه فساد بدن است))
حضرت علی (ع) در پاسخ به سوال کسی که پرسید چه چیزی باعث طول عمر میشود فرمود:((خوردن غذای کافی در هر بامداد))
در روایت از رسول خدا آمده است
ترک نکنید خوراک شب را اگرچه با مقداری خمیر خشک باشد . همانا من بر امتم می ترسم از ترک خوراک شب و پیری زودرس، به درستی که خوراک شب باعث قوت و توانایی پیر و جوان است.
از امام صادق روایت شده است:
((اساس خرابی بدن نخوردن شام است))
از نظر علمی خوردن غذای کامل در صبح باعث می شود تا احساس گرسنگی در ظهر به حداقل برسد و فرد نیاز چندانی به خوردن نهار پیدا نکرده یا به خوردن غذایی سبک اکتفا کند.
و در نتیجه دچار رخوت و کسالت نشده واحتیاجی به خواب پیدا نمی کند و می تواند یکسره تا عصر کار کندو لذا اول شب با اشتهای کامل شام می خورد و تا موقع خواب غذای او هضم می شود.
در حالیکه افراد غالبا برعکس عمل می کنند ،صبحانه مختصری خورده یا نمی خورند.در نتیجه همگام ظهر کاملا گرسنه شده ناچار غذای مفصلی می خورند. آن چنان که احساس سنگینی و خواب الودگی کرده و چون اول شب اشتها ندارند شام را دیر تر خورده و با شکم پر می خوابند و چون تا صبح فاصله کمتری در پیش است اول روز اشتهایی به صبحانه ندارند و به این ترتیب یک عادت غذایی غلط شکل می گیرد که ثمره آن بیماری های گوناگون است.
بسیاری ازافرادی که تصمیم به کاهش وزن می گیرند، صبحانه وشام را از رژیم غذایی خود حذف کرده و به جای آن نهار را به طور کامل و بیش از حد میل می کنند .که این روش خود باعث بروز انواع گوناگونی از بیماری ها می شود زیرا در احادیث گوناگون و گفته های بزرگان طب روی این اصل تاکید شده است که صبحانه انرژی لازم جهت فعالیت روزانه بدن راتامین کرده و شام سبب ساخت سلول های گو ناگون می شود به عبارت دیگر صبحانه باعث فعال شدن سیستم سوخت بدن وشام سبب فعال شدن پروسه ساخت می شود و بر همین اساس است که حتی به افرادی که دچار افزایش وزن شده اند توصیه می شود که خوردن صبحانه سبب کاهش وزن می شودو در نهیت اکثرحکما بر این باورند که نهار سسس سود آزایی در بدن می شود و باز بر همین مبنا است که اکثرا داروها در طب اسلامی در شب یا صبح تجویز می شود.
در طب اسلامی علل بیماری های قلبی غذا خوردن در وسط شب وخوابیدن با شکم پر می باشد.
علامت میل به غذا:
علامت میل تام به غذا آن است که ناحیه شکم از زیرسینه تا ناف سبک شود وتنها قسمت زیر ناف اندکی سنگین بنظر آید .(بخصوص وقتی که غذای دفعه پیش زیاد باشد) رنگ ادرار به رنگ صفراوی و ترنجی برگردد،اگر آروغ هم بزند ترش نبوده و بوی نامطبوع نداشته باشد دو مقدار آن هم کم باشد نبض کوچک می شود . بطوریکه شخص میل به خواب نمی کند و آب دهان کم می شود کمی عطش عارض می گردد ، اگر همه این علامات یا بیشتر یا بهتر آنها ظاهر شد ، دلیل وجود اشتهای ظاهر و ثابت است و نشانه آنست که هضم های سه گانه لانجام شده است . و بدن به غذای دیگری نیازمند است .
نکته : اگر شخصی بر سر سفره رقیق یا بزرگتری نشست و پیش از ظهور علاماتی که ذکر شد ناچار به خوردن غذا باشد باید مدارا کند و غذاهای فرعی و سبک میل کند و از پر خوری و خوردن غذاهای سنگین اجتناب نماید
وقت غذا خوردن موقعی است که میل به غذا وجود داشته باشد اشتها احساس گردد و نیم تا یک ساعت از بروز اشتها گذشته باشد . (( از 2 ساعت هم تجاوز نکند )) اگر قبل از موقع که بیان شد غذا خورده شود ، هاضمه مختل می گردد . و تمایل به ایجاد بلغم افزایش پیدا می کند .
تاخیر در موقع غذا موجب اختلال هاضمه می شود و محتوای معده بطرف تولید صفرا متمایل می گردد و سبب ضعف مزاج و بروز بیماری های صفراوی می گردد.
میل به غذا
غذائی را که شخص با میل و اشتها می خورد و از آن لذت می برد معده هم محکم تر آنرا در خود جای می دهد و هضم آنرا بهتر انجام می دهد و بلعکس غذائی را که شخص از روی بی میلی بخورد و از آن لذت نبرد طبعاً هضم آن بخوبی انجام نمی شود.
نکته : اگر جنس خلط دو نوع غذا از نظر خوبی و بدی مساوی بود فرد غذائی را باید میل کند که مزاج با آن مایل تر و اشتهای بیشتری دارد . حتی اگر غذای مورد توجه اندکی از نظر خلط پست تر باشد باز هم بهتر است همان غذای را میل کند که تمایل بیشتری به آن دارد . اما اگر تفاوت خلط آن دو زیاد باشد باید آنرا که خلطش بهتر بخورد و کمی هم از نوع دیگر تا طبیعت رانگه دارد و اندک اندک معده به غذای بهتر عادت کند .