اینجانب دانشجوی مهندسی برق هستم و اطلاعات زیادی از شیمی و پزشکی ندارم و مطلبی را از دکتر جلاالدین مصطفوی شنیدم خواستم بدانم صحت دارد یا خیر. ایشان می گویند
اساس پزشکی نوین غلط است زیرا امکان تجزیه مواد به طور کامل وجود ندارد لذا رژیم های غذایی رایج کاملا غلط بوده و به عنوان مثال در مورد اسفناج می گوید درست است که اسفناج مقداری زیادی آهن دارد اما ممکن است ماده دیگری در اسفناج موجود باشد که مانع جذب آهن موجود در اسفناج بشود که بنا به گفته ایشان تحقیقات اخیر این موضوع را نشان می دهد و چون تجزیه به طور کامل ممکن نیس این موضوع از دید ما پنهان است. و یا با وجود اینکه در کلم ید زیادی وجود دارد ولی می دانیم که از کلم برای درمان کمبود ید استفاده نمی شود زیرا در کلم موادی وجود دارد که مانع جذب ید موجود در آن
می شود.
حال بنا را بر این می گذاریم که تجزیه به طور کامل ممکن شد در اینجا مثالی می زنم . نمک را در نظر می گیریم می دانیم که نمک از کلر و سدیم تشکیل شده است و کلر و سدیم هر یک به تنهایی سمی بوده ولی وقتی با هم ترکیب می شوند و نمک را به وجود می آورند خواص سمی خود را از دست داده و دارای خواص جدیدی می شوند.
با توجه به دو دلیل بالا نتیجه می شود که طب کلاسیک در اشتباه می باشد زیرا صرف وجود یک عنصر در یک ماده غذایی تضمینی برای جذب آن عنصر توسط بدن نیست.
نظر شما چیست؟
پاسخ : با تشکرازمشاوره : دوست گرامی در طب سنتی نگاه به مواد بر اساس کیفیت (سردی وگرمی و خشکی و تری) و خاصیت است یعنی همه مواد جامد و مایع و گازها را با این نوع نگاه بررسی میکنند ، که در یک جمله مزاج مواد و خواص مواد را مورد مطالعه قرار میدهند ولی در طب کلاسیک و علوم طبیعی کلا مثل علم شیمی بیشتر خواص و ترکیبات مواد مد نظر است و از مزاج و طبیعت مواد (کیفیت) اطلاعی در دست نیست .
در زیز نمونه بحثی در مورد خوراکیها با نگاه طب سنتی ارائه میشود ، که تفاوت زیادی با نگاه علم شیمی دارد، برای آشنای بیشتر با مباحث میتوانید به سایت طبیب خراسان(TABIB-KHORASAN.COM) مراجعه کنید.
غذاها اهمیت خاصی درحفظ وسلامتی انسان دارند. ازنظر طب سنتی ایران، انسانها بایكدیگر تفاوت مزاجی (کیفی) وساختمانی (کمی) دارند وهریك كتاب جداگانه ای محسوب می شوند. بدین ترتیب بر پزشک حكیم واجب است كه مزاج شخص را مشخص نموده و به مشخصات ساختمانی آن توجه كامل نماید و سپس برای هر فرد تدبیر غذایی مناسب و تدابیر دیگر را تجویز نماید و یا اینکه فرد با مطالعه دقیق این مقاله مزاج و سپس مواد غذایی مناسب خود را مشخص نماید.
غذاها ازدیدگاه حكما علاوه براینكه بدل ما یتحلل(جایگزین مواد مصرف شده) می گردند و انرژی لازم برای حرکت و سوخت ساز و ترمیم بافتها را تأمین می کنند بر کل بدن و همچنین اعضای مختلف بدن اثرات مثبت یا منفی ازخود به جای می گذارند وجسم و روان شخص را تحت تأثیر قرار می دهند، پس به همین علت لازم است انسان علاوه بر رعایت مسائل الهی در هنگام تهیه غذا، دقت كافی درانتخاب آنچه كه می خورد و می آشامد داشته باشد تا تعادل مزاجی وسپس نفسانی او به هم نخورد بتواند راه حق و حقیقت را بیابد.
خداوند متعال در این رابطه می فرماید « فلینظر الانسان الی طعامه ـ عبس24»
ترجمه: لازم است انسان به غذای خود بادیده تحقیق بنگرد. عدم توجه به این نكته می تواند موجب صدمات وخسارات مادی ومعنوی برای بشر باشد .حكما به این اثرات ونكات ظریف توجه كامل داشته اند وبا انجام آزمایشات مختلف وكسب تجربیات فراوان طی قرنها ی متمادی غذاهارا به 18 خانواده طبقه بندی كرده اند. برای فهم این طبقه بندی یكسری اصطلاحات را از دیدگاه حكمابیان می كنیم.
لطیف ـ غذایی است كه وقتی بدن روی آن اثر می كند، به سرعت هضم شده ومورد استفاده اندامها قرار می گیرد و قوای مدبره بدن به سرعت آنرا آماده مصرف می كند. این دسته از غذاها برای افرادی كه به تازگی ازبیماری بهبود یافته اند یا افرادی كه متفكر هستند ونمی خواهند كه مواد زاید در بدنشان شكل گیرد، مناسب است مثل زرده تخم مرغ نیم برشت.
كثیف ـ غذای متكاثف ودر هم فشرده كه قوای طبیعی ما برای استفاده از این غذاها باید زحمت زیادی بكشد تا آن را آماده مصرف اندامها نمایند وازطرف دیگر مواد زاید آنها هم زیاد است. این دسته ازغذاها برای افرادی كه زحمت زیادی درزندگی روزمره می كشند ویا كارهای سنگین بدنی دارند، مثل كشاورزان وورزشكارا ن مناسب است چون اگر غذای لطیف بخورند سریع تحلیل می رود ومجبورند از انرژی های درونی بدن استفاده كنند مثل گوشت گوساله.
معتدل ـ غذای معتدل برای افراد با مزاج معتدل و فعالیت متوسط مناسب است .
صالح الكیموس ـ غذاها ازحیث عناصر تشكیل دهنده با هم متفاوت هستند و از هضم بعضی مواد غذایی اخلاط متعادل و صالحه ای ایجاد می شود یعنی میزان دم وبلغم وصفرا وسودایی كه ازآنها ایجاد می گردد متناسب است ومزاج فرد را تغییر فاحش نمی دهد. این دسته مواد غذایی کیموس خوب تولید می کنند. و در این کتاب از آنها تحت عنوان غذاهای متعادل یاد شده است.
فاسدالكیموس یا ردی الكیموس ـ غذاهایی كه میزان کمی خون تولید می كنند و یا میزان زیادی صفرا تولید می كنند و اخلاط غیر معتدل ازآنها حاصل می شود را فاسد الکیموس یا مواد غذایی تولید کننده کیموس بد می نامند ودرصورتی كه با مقادیر زیاد ومكرر از آنها استفاده شود باعث ایجاد بیماری می گردند، مثل سوسیس، کالباس، قارچ، کشک، پنیر و در این مقاله از آنها تحت عنوان مواد و غذاهای نا متعادل نام برده شده است.
مواد نامتعادل نیز خود به چند گروه تقسیم می شوند؛ گروهی که کمی گرمتر یا سردتر یا مرطوب تر از حد معتدل هستند. گروهی که به مقدار قابل توجهی گرمتر یا سردتر یا خشک تر و گروهی که خیلی گرمتر یا سردتر می باشد.
كثیرالغذا ـ غذایی كه مقادیر عمده ای اخلاط ایجاد می كند و در صورت هضم انرژی زیادی تولید می کنند و بدن و اندامها مدت قابل توجهی از مصرف غذای مجدد بی نیاز می شوند.
قلیل الغذا ـ غذایی كه انرژی كمتری می دهد و فقط شكم پركن است.
متوسط الغذا ـ مابین كثیرالغذا و قلیل الغذا میباشد.
با توجه به اینکه خواص مواد و خوراکیها گاهی اثرات تقویتی برای هم دارند و بلعکس و یا بصورت طبیعی مواد نگهدارنده مناسبی دارند که در حالات دیگر آن مواد اثرات مناسب خود را ندارند، و یا بصورت ترکیبی مفید هستند مثل نمک و بصورت مجزا مضر ، لازم است در اینگونه موارد علاوه بر خواص ماده به کیفیتها هم نگاه شود .