dتاريخ مشاوره : شنبه 21/3/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 22/3/1390
تحصيلات : دانشجوی دکترا
سن : 28
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سردرد در ناحیه سینوس ها
پاسخ : با تشکرازمشاوره : کار بر گرامی احتمال سردرد سیوزیتی در شما وجود دارد ، لذا موارد زیر جهت آشنایی بیشتر ارائه میشود البته توصیه میشود برای آشنایی بیشتر با مبحث مزاج سری به سایت طبیب خراسان (tabib-khorasan.ir) بزنید. وبرای دریافت درمان مناسب تحت نظر یک پزشک با تجربه طب سنتی اقدام به درمان شود.
سردرد یکی از شایعترین شکایتهای بیماریها است که در بیشتر موارد عللی خوشخیم دارد و احتیاج به درمان خاصی جز علامت درمانی ندارد ولی در بعضی از موارد بسیار شدید و غیرقابل تحمل بوده یا نشانه بیماریهای خطرناک مانند تومور مغزی است . درمان سردرد بستگی به عامل ایجادکننده سردرد دارد اما در اغلب موارد با مسکن سردرد رفع میگردد .
انواع سردرد
در طب کلاسیک
سردرد به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشود . سردردهای اولیه عبارتند از : میگرن، سردرد خوشهای و سردرد مزمن روزانه. سردردهای ثانویه علل و پاتولوژیهای متعددی دارند .
سردردهای شایع :
میگرن
یکی از شایعترین انواع سردرد بوده، عمدتا به تدریج شروع میشود، معمولاً یک طرفه است و ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشد .
سردرد تنشی
شایعترین نوع سردرد است، خطرناک نیست اما مکرراً رخ میدهد . سردرد تنشی شایعترین نوع سردرد است و اغلب در اثر استرس و فشارهای عاطفی و عصبی ایجاد میشود . بیشتر بالغین این نوع سردرد را تجربه کردهاند .
سردرد مربوط به سینوسها
یک سردرد خفیف تا متوسط است که عموماً در صورت، پل بینی، یا در گونهها احساس میشود و ممکن است همراه با احتقان بینی و یا آبریزش از بینی باشد . در همهٔ سنین افراد را گرفتار میکند و به نظر میرسد که افرادی که آلرژی دارند مستعدتر هستند . این سردرد ممکن است ساعتها طول بکشد و اغلب یک سردرد فصلی است .
سردرد مختلط
در موارد نادری برخی از انواع سردرد وجود دارند که محققان معتقدند سردردهای مختلط بوده و علائمی ما بین سردرد تنشی و میگرن دارند . چنین مواردی وقتی رخ میدهند که علائم و درمان این دو سردرد در برخی از افراد به خوبی قابل افتراق نیست . برای مثال سردرد تنشیای که بسیار شدید باشد و درد تیز و ضربان داری داشته باشد بسیار شبیه به سردرد میگرنی است . به علاوه هنگامیکه سردرد میگرنی متناوباً روی دهد درد آن شبیه به سردرد تنشی احساس خواهد شد .
در طب سنتی(صداع)
صداع دردی است در سر پیدا میشود اگر در نیمه ای از سر باشد شقیقه نام دارد و سبب آن حبس شدن بخارات در مغز است که از بسته شدن مسامات (راههای خروجی) یا زیادی بخارهایی که تا مغز بالا رفته است پیدا میشود همین که بخارها حبس شد و یا بیش از اندازه حجم پرده های مغز بود در به هم پیوستگی بین پرده ها و همچنین بین پرده ها واستخوان های سر و درزهای آن جدایی میافکند.
این بیماری دو نوع علت دارد علل خارجی (خارج از بدن) و علل داخلی (داخل بدن) :
- علل خارجی : راه رفتن در آفتاب ، نزدیک آتش رفتن یا استشمام بوی دود ، زیاد ماندن در حمام و امثال اینها
- علل داخلی :
الف -زیادی خون (علامتش همان علائم زیادی خون است ) و درد جلو سر و حوالی پیشانی که در این مورد فصد (رگ زنی) رگهای بازو مفید است و بعد علاوه بر ان باید از دارویی که خون را تصفیه کند (شراب الراوند ) مصرف شود .
ب -غلبه صفرا در بدن (علامتش علائم عمومی صفرا است )
ج - بلغم علامتش همان علائم عمومی بلغم است و درد عقب سر و سنگینی سر و درمانش غرغره کردن ایارج فیقراء و پاک سازی با ایارج اشق و حب بلغم و حب قوقیا و حب شب یار است .
د-سودا علامتش همان علائم عمومی سودا میباشد و درمان مخصوصش خوردن حب الشفاء است و دلیل دیگر آن بخارات معده است در این مورد باید معده تقویت شود.
در این بیماری مریض سنگینی و درد در سر خود احساس میکند اگر در این هنگام بر سر خود فشار بیاورد احساس راحتی میکند علائم دیگر این بیماری در همان قسمت علت بیماری بیان شد
درمان در طب سنتی
درمان موقت و مسکن برای این بیماری
1- چند تکه پارچه گرم کرده و پی در پی روی سر بیمار گذارند
2 - به وسیله اتو گرم مغز و سر بیمار را گرم کنند البته باید اول روی سر را با پارچه ای بپوشانند سپس ان را گرم کنند
3 - ریختن آب گرم در حمام روی سر و خوردن غذاهای گرم
برای درمان اساسی سردردها در طب سنتی با یستی تحت نظر یک پزشک با تجربه طبی سنتی بعد از اخذ شرح حال و معاینه که منجر به شناخت مزاج سرشتی و سوء مزاج (علت سردرد) میشود اقدام به درمان مناسب شود.
درمان سینوزیت از نگاه طب سنتی
این بیماری بر اثر غلبه بلغم و چیره شدن رطوبات زایدی است که در سر عارض میشود وقتی هوای سرد بر موضع سینوزها بخورد رطوبات اضافی که در خون فرو رفته حالت انجماد بر خود میگیرند و سلولها را از فعالیت معمولی خودشان باز میدارند و رطوبتها در آن موضع متعفن شده و به صورت چرک جمع میشوند
دردسرهایی است که بیشترین فشار را روی سینوزها و اطراف چشم و بینی و گاهی روی گونه ها عارض میشود،گاهی بینی بیمار گرفته و تنفس را بر او مشکل میکند،اینها همه به جهت عفونتهایی است که در مسیر تنفس و آخر خیشوم(منطقه نازو فارنگس)(راه بین آخر بینی و حلق)جمع شده،گاهی آن رطوبات از طریق خیشوم وارد حلق شده و گلو را آزرده کرده که ریه ها برای مقاومت مجبور به دفع چرکها شده و سرفه ایجاد میشود، پیشنهاد میشود موارد زیر رعایت شوند.
- بادکش گرم و خشک كتف 7 مرحله یكروز در میان
- حجامت عام یك یا دو مرحله هر ماه یكبار
- استفاده از قطره نازیل 2 مرحله
- استفاده از روغن كنجد و اسانس نعناء روی پیشانی و گونه ها
- انجیر شبی 7 عدد میل شود
- حجامت موضعی روی پیشانی یا گونه ها (در موارد مقاوم)
- استفاده از زالو در موارد مقاوم
- اگر زخم معده هم دارید زیره سبز بصورت کوبیده روزی 2 قاشق چایخوری با نهار و شام میل شود