ميوه درخت بزرگي مي باشد كه برگهاي آن به خاك است. به همين دليل به آن غبيراء مي گويند. داراي دو نوع نر و ماده مي باشد كه نر آن ميوه نمي دهد ولي ماده آن داراي دو نوع ميوه است.
نوع اول ميوه آن به اندازه فندق و عناب با پوست نازك و قرمز كه از مغز جدا نمي شود. مغز آن شيرين و سفيد و خوشبو و خوش طعم مي باشد و درون آن تخم نسبتاً بلندي وجود دارد.
نوع دوم ميوه آن بزرگتر از نوع اول و پوست آن قرمز و از مغز جدا مي شود و مغز آن سفيد ولي مانند آرد نرم است و تخم آن به آساني از آن جدا مي شود و در آن شيريني كمتري وجود دارد كه به آن سنجد آردي گويند.
طبيعت آن سرد اول خشك دوم مي باشد.
اين ميوه مقوي و براي بيماري هاي سر مانند سردردها مخصوصاً آنهايي كه در اثر بخار معده بوجود مي آيند. بيماريهاي ريوي و سرفه گرم مفيد است. مقوي معده و باعث هضم بهتر غذا و درمان حالت تهوع و استفراغ و كاهش صفرا و رطوبت معده و درمان اسهال مي باشد.
تكرر ادرار و قطره قطره آمدن ادرار را درمان مي كند . براي اطفال خوردن سنجد مفيد است چون مزاج آنها را معتدل مي كندو گل آن گرم و خشك در دوم و خوشبو و تند مي باشد.
بوي گل آن باعث افزايش نيروي جنسي خصوصاً در زنان مي شود پس دختران نورس بهتر است آن را بو نكنند.
بوييدن آن تقويت مغز و قلب و نشاط بخش و آشاميدن آن درمان بيماري هاي مغزي مثل فلج ، كزاز ، تقويت مغز و قلب ، بيماري هاي ريوي مثل تنگي نفس و عفونت ريه ، تقويت معده و كبد و باز كننده گرفتگي هاي عروقي و كاهش بادهاي بدن و ورم بدن و يرقان ، تب و لرز مي باشد.
اگر برگ آن را بر روي زخم و جراحات ببندند باعث خروج چرك و پاكسازي آن مي شود. روغن سنجد را اگر در حمام به سر و بدن بماليد درمان براي درد مفاصل و ورم آن ، سستي و بلند شدن موي سر مفيد است و عرق گل سنجد بادهاي بدن را خارج مي كند.