تاريخ مشاوره : يکشنبه 25/2/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 25/2/1390
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 18
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام
رژیم غذایی برای افرادی که دچار بیماری لوپوس هستند و کلیه را درگیر نموده، از نظر طب سنتی چیست؟
پاسخ : با تشکرازمشاوره :لوپوس منتشر یا لوپوس اریتماتوس سیستمیک (SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS) نام یک بیماری است. علامت اختصاری آن SLE است. این بیماری، گونهای از انواع بیماریهای خود ایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن، علیه ارگانها و بافتهای پیوندی خودی عمل کرده و بهآنها آسیب میرساند. بانوان در مقابل این بیماری دهبرابر بیشتر از مردان آسیبپذیرند، طبیعت بیماری سرد است و در جنس سرد و سنین سردی و مناطق سرد بیشتر تظاهر میابد.
این بیماری اغلب پوست و چندین اندام داخلی را درگیر میکند و با وجود اتوآنتی بادی در خون همراه است. سیر بالینی لوپوس شامل دورههای فعالیت و بهبود است.
سببشناسی
این نام، در پزشکی با علامت اختصاری آن بهکار میرود. لوپوس (LUPUS) در زبان لاتین به معنی گرگ و اریتما (ERYTHEMA) در زبان یونانی به معنی سرخی است. این اصطلاح، بهبیماری نقص ایمنی پوست و ارگانهای داخلی که منشأ آن تاکنون شناخته نشدهاست، اطلاق میگردد. در نوع رایجتر آن «ال. ئی. کرونیکوس دیسکوئیدس»† که فقط محدود بهپوست میشود، اکثراً روی صورت و بینی لکهای سرخ رنگ به شکل پروانه نقش میبندد. نوع حاد آن، که بهندرت بهمرگ میانجامد و بیشتر در زنان و در دههٔ سوم سنین زندگی بروز میکند، بهارگانهای داخلی مانند کلیه، قلب و مفاصل نیز سرایت مینماید. پس از بروز (.L. E)، در خون بیمار، عوامل دفاعی پدیدار میگردد که علیه سلولهای حفاظت کننده و گلبولهای موجود در خون اقدام کرده و بهنابودی آنها میپردازد و منجر بهتقلیل گلبولهای سفید و قرمز خون میشود.در این مقطع، سلولهای ایمنی حاصل از این فعل و انفعالات، در جدارهٔ رگها و سایر نقاط بدن رسوب نموده که این خود بهدگرگونی ارگانهای مربوطه میانجامد. به زبان ساده تر، این بیماری مظهر نوعی برادرکشی است که طی آن گلبولهای سفید - که به منزله سیستم دفاعی بدن هستند - شروع به از بین بردن یکدیگر و در مراحل پیشرفته بافتهای گوناگون بدن میکنند و در نتیجه تعداد آنها کاهش یافته و شدت بیماری را سبب میشوند.گرچه منشأ و عامل بروز این بیماری تاکنون ناشناخته ماندهاست لیکن پژوهشگران حدس میزنند که عامل بروز این بیماری احتمالأ نوعی ویروس یا پرتو فرابنفش است. علاوه بر فرضیه فوق، نتایج حاصله از آزمایشات دیگر، حاکی از این است که عامل ژنتیکی نیز در این بیماری مؤثر است:
خویشاوندان درجه اول و دوم یک فرد ِ مبتلا بهلوپوس، بیش از دیگران در معرض ابتلا قرار میگیرند.
احتمال اینکه یک شخص مبتلا بهلوپوس حداقل دارای یک خویشاوند درجهٔ اول مبتلا بههمین بیماری بودهباشد، در حد ٪۳ تا ٪۱۰ ثابت شدهاست.آمار موجود در باره دوقلوهای تک تخمکی مبتلا بهلوپوس ۲۵ درصد است.»آمار دوقلوهای دوتخمکی مبتلا بهلوپوس فقط ٪۵ است.
معالجه
در طب کلاسیک
برای معالجهٔ لوپوس حاد کورتیکوستروئید تجویز میشود. تجویز داروی ضد مالاریا مانند هیدروکسی کلروکین نیز موثر است. از کرمهای محافظت کننده در مقابل نور مانند «کورتیکوئید»† استفاده میکنند. در موراد مقاوم به کورتیکواستروئیدها از داروهای مضعف ایمنی مانند آزاتیوپرین، میکوفنولات موفتیل و سیکلوفسفامید استفاده میشود. -تشخیص آزمایشگاهی:تستهای ESR-ANA-ANTI DNA-LE CELL
داروی تزریقی جدید، با نام بنلیستا (BENLYSTA)، اولین دارویی است که به طور ویژه برای درمان لوپوس ساخته شدهاست.
در طب سنتی
اصلاح مزاج و تنظیم تغذیه در برنامه درمانی خیلی موثر است.و برای ارائه برنامه درمانی معاینه بیمار توسط یک پزشک با تجربه طب سنتی ضروری است تا با توجه به نوع و وسعت سوء مزاج برنامه درمانی ارائه شود ، پرهیز از مصرف سردیجات و مصرف مواد غذای گرمیان و پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر قدم اول است.
اقلام و اغذیه مضر و خطرناك
روغن نباتی / روغنهای مایع / كرهی گیاهی و مارگارین / نوشابه / سس مایونز / گوشت گاو و گوساله / سوسیس و كالباس / پیتزا و همبرگر
• پرهیز غذایی
• گروه اول : اغذیهی فوقالعاده مضر – (به هیچ وجه مصرف نشود):
1-روغن نباتی 2- روغن مایع 3- كرهی گیاهی 4- نوشابه 5- گوشت گاو و گوساله 6- سیگار 7- سس مایونز 8- ماكارونی 9- سوسیس و كالباس 10- موز 11- پیتزا و همبرگر 12- پفك و چیپس
• گروه دوم: اغذیهی مضر (حتی المقدور مصرف نشود):
1- قند و شكر 2- لبنیات پاستوریزه 3- گوشت مرغ (ماشینی) 4- شیرینی قنادیها 5- آدامس 6- شكلات و كاكائو7- بیسكویتها و آب نباتها 8- نان فانتزی (باگت) 9- تخم مرغ (ماشینی) 10- سركه و آب – غورهی شیمیایی (كارخانهای) 11- آب لیمو و رب شیمیایی (كارخانهای) 12- بستنی كارخانهای 13- كشك و آب میوهی شیمیایی (كارخانهای) 14- كنسرو و كمپوتهای كارخانهای 15- نان سفید (لواش و بربری و تافتون) 16- چای پررنگ 17- برنج
• غذاهای معتدل
نان فطیر – نیمرو – نان فرنی – سبزی خوردن – شیر تازه – كوفته (با گوشت گوسفندی)- شیر ترش – آبگوشت شیر (مانند آبگوشت معمولی به جای آب، شیر استفاده شود) – گوشت بره – آبگوشت لپه (سیب زمینی، پیاز، لیمو عمانی، لپه، گوشت گردن) – گوشت مرغ خانگی – دست و پاچه بال و گردن مرغان – خاكشیر – بادام – آش زیره و شله بریان – آب باران مناطق کوهستانی – انار شیرین – زرد آلو – به – خرمای نیم رسیده – بنفشه – شیب شیرین – كوكوسبزی – آبگوشت بزباش (گوشت گردن، دنبالچه، سبزیهای: تره، جعفری، شنبلیله، پیاز، سیر، سیبزمینی، نخود، لوبیا) – فرنی
• غذاهای سرد
كاهو – شفتالو – سبزی پلو با ماهی – آب غوره – آلو – خوراك مرغ- سركه – انار ترش – زرشك پلو با مرغ – خیار – سیب ترش – ته چین (با گوشت گاو) – اسفناج – توت فرنگی – املت- قارچ – سنجد سالاد كاهو- كدو – زالزالك – دوغ – كلم قمری – نشاسته – نوشابه – پنیر تازه – جو – آبگوشت به (مانند آبگوشت معمولی و به جای سیب زمینی از به استفاده میشود) – تخم مرغابی – برنج – گوشت گوساله – باقلا – آبگوشت همه جوره (بادنجان، قارچ سیبزمینی، پیاز، سیر، گوشت) – گوشت گاو – ماش – آب گوشت كلم سنگی (مانند آب گوشت معمولی به جای سیبزمینی كلم سنگی) مدر و برای دفع سنگ كلیه بسیار نافع است – گوشت اردك – بادنجان – گوشت ماهی – لوبیا – كله – گوشت بز- مغز – ماكارونی – آب گوشت سركه (ماند آب گوشت معمولی و به جای آب سركه ریخته شود) – دل – چلوكباب (با گوشت گوساله و گاو)– كشك بادمجان قره قوروت – آش رشته – ریواس – آش جو – آش سماق و ناردانه – سوپ مرغ – آش ریواس – خورشت بادمجان – آش زرشك – كوكو سیبزمینی – آش غوره – شیر برنج – كباب (گوشت گاو) – سالاد الویه (خیلی سرد) – آب جشمهها – لوبیا پلو ( خیلی سرد) – گوجه فرنگی- كاسنی – كیوی – بامیه – پنیر – كشك – چای – سیب زمینی – زرشك – هندوانه – شاهتوت – ذرت – باقالا – آبغوره – آبلیمو – سماق – سنجد- ساندویچها – تن ماهی – انواع كنسروها – روغن نباتی – انواع سالادها – ماست – سس سفید – قارچ – كدو – كلم قمری – نان جو- نان توست – نان تافتون – دنبلان – میگو
• غذاهای گرم
تخم مرغ خانگی – حلیم – نخود آب و آب گوشت – فسنجان – بریانی – قلیه ماهی – كره – گلابی – انگبین (عسل) – مربا – گوشت – آهو- فالوده – خامه – گوشت خرگوش – آب شور- رنجبیل – توت سفید (شیرین) – آبگرم – آبگوشت زیره (مانند آب گوشت معمولی + لیمو عمانی+ آلو + زیرهی فراوان) – گل سرخ – انجیر- مغز بادام شور- رطب گرم و مقوی- مسهل بلغم و سودا – كرفس – انجیر خشك – ترخون – گردو – آبگوشت نخود (گرم مقوی)- نعناع – گندم – ترتیزك – مغز بادام شیرین – آبگوشت مغز دانهها (گوشت قلوهگاه + سینه+ بادام، پسته، گردو+ سیبزمینی) – نخود – سوسن – تره – پیاز – نیشكر- سیر – پسته – آبگوشت خربزه (مانند آب گوشت معمولی و به جای خربزه) – زردك – فندق – زیتون سیاه – نبات – نمك- گلاب – گوشت گنجشك – چلوكباب (با گوشت گوسفندی) – گوشت بلدرچین – گوشت خروس – گوشت شتر – گوشت كبوتر – قیمه – گوشت ماهی شور – خاگینه – دارچین – فلفل – نارگیل- ریحان – ارده – شیره انگور – قهوه – گردو – كدو حلوایی – زیره سیاه بادام زمینی – زرد چوبه – شلغم – روغن حیوانی – سیاهدانه – خربزه – كنجد – كاكائو – شكلات – نسكافه – سرشیر – حلوا ارده – شكلات صبحانه – كنگر- مرصع پلو – فلافل – دنبه – روغن زیتون – روغن هسته زیتون – میوه زیتون – بستنی – شیرینی – خاگینه – شكر سرخ- انواع خوراك گوشت گوسفند – نان گندم – نان سنگك – نان بربری