داراي دو نوع است.
يك نوع آن پر خار است كه ميوه كوچك و خوشبو شكل سنجد دارد كه بعد از رسيدن قرمز و زرد مي شود.
نوع ديگر خار كمتر و ميوه آن بزرگ و لذيذ و خوشبو و شيرين است كه بهترين نوع آن است و مقصود از سدر برگ ساييده آن مي باشد.
طبيعت آن سرد اول و خشك دوم مي باشد.
نارس آن لزج و نفاخ و باعث يبوست و دير هضم و رسيده آن مسهل صفرا از معده و روده و باعث كاهش حرارت و گرمي و خوردن ترش آن دفع كننده صفرا و تشنگي و آب شيرين آن باز كننده گرفتگي عروق و باعث از بين رفتن كرمهاي روده و معده مي باشد.
براي سرد مزاج ها مضر و مصلح آن سكنجبين و هسته آن را بو دهيد و بخوريد درمان اسهال هاي در اثر غلبه گرمي و زخم روده و تبهاي شديد مي باشد كه براي مغز مضر و مصلح آن در گرم مزاج ها سكنجبين و در سرد مزاج ها گل قند و مصطكي مي باشد.
اگر شيره مغز دانه آن را بخوريد باعث كاهش حرارت در تبهاي دموي و صفراوي و حصبه و تبهايي كه بعد از خوردن غذا افزايش مي يابد و همراه با درد پشت است ، تب هايي كه با اضطراب و بيقراري همراه است و در كاهش عطش و تشنگي مؤثر مي باشد.
اگر دانه آن را بپزيد و بخوريد باعث افزايش اشتها رطوبت گير و درمان اسهال مي شود.
اگر آن را بكوبيد و بر ناحيه شكستگي ضماد كنيد تقويت آن عضو مي شود و اگر آن را بپزيد و بر عضو بماليد باعث درمان سستي و تقويت آن عضو مي گردد و سرعت حركت اطفال را بيشتر مي كند.
اگر دانه سدر را در گلاب خيس كنيد و آن را بكاريد از برگ و ميوه آن بوي گلاب بلند مي شود و اگر آن را به عسل زده و بكاريد ميوه آن شيرين و برگ آن براي درمان زخمها و شستشوي بدن در حمام و و تنقيه چرك بدن و تقيوت مو و كاهش ريزش مو ، تقويت اعصاب و راندن حشرات مفيد است.
ضماد سدر و شراب و رمهاي گرم بدن را مي پزد و آنها را كاهش مي دهد.
پودري كه در اثر بريدن آن بدست مي آيد. سرد در آخر اول و خشك در آخر دوم مي باشد.
براي قطع خونريزي و درمان زخم معده و روده ، اسهال در اثر ضعف معده ، ورم بدن يا ادم و ورم طحال مفيد مي باشد.
اگر آنرا وارد مقهد كنيد درمان زخمهاي روده اي و پاشيدن آن بر روي زخمهاي شديد و گرم مفيد مي باشد.
اگر ريشه آن را كمي خراشيده و شسته و خرد كنيد و در آب بسيار جوش بپزيد تا غليظ و قرمز رنگ شود و آنرا بخوريد تقويت بدن و باعث چاقي و زيبايي رنگ صورت مي شود.