تاريخ مشاوره : شنبه 25/3/1392
تاريخ پاسخ : سه شنبه 28/3/1392
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 25
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام.خواهش میكنم راجع به گیاهای كه واسه جنین ضرر داره مطلب بیشتری بزارین؟ و ایا مریم گلی واسه بارداری مصرفش ضرر داره؟ ممنون
پاسخ : با تشکرازمشاوره : کاربر گرامی برای مریم گلی چیزی ندیدم که در دوره بار داری مضر باشد .ولی از خوردن سیاه دانه و ترکیبات آن پرهیز شود.
مریمگلی (نام لاتین: Salvia officinalis) گیاهی است چند ساله و علفی، ریشه راست و دارای انشعابات فراوان ساقه راست و ارتفاع آن بین ۸۰-۵۰ سانتی متر میباشد. ساقههای جوان به رنگ سبز تیره وپوشیده از کرکهای انبوه و خاکستری رنگ است. با افزایش عمر گیاه، ساقه چوبی ور نگ آن قهوهای میشود. برگها بلند ونیزهای شکل میباشند. برگهای پایینی دارای دمبرگ بلند هستند در حالی که برگهای قسمت فوقانی ساقه، دمبرگ کوتاهی دارند. سطح فوقانی و تحتانی برگها پوشیده از کرکهای ظریف میباشد.گلها به رنگ بنفش متمایل به آبی، صورتی یا سفید و به صورت مجتمع در قسمت فوقانی ساقهها روی چرخههای مخصوصی مشاهده میشوند.روی هرچرخه ۸-۵ گل وجود دارد میوه فندقه و به رنگ قهوهای روشن یا تیرهاست. قطر تاج گیاه حدود ۵۵ سانتی متر است. وزن هزار دانه ۶۱/۵۵ گرم و طول دوره جوانه زنی ۱۲ روز میباشد.این گیاه از راسته لبگلیها (Lamiales) و تیره نعنائیان (Lamiaceae) است.
نیازهای اکولوژیکی پرورش مریم گلی باید در زمینهای اصلاح شده، قابل نفوذ، حاصلخیز و نسبتا" مرطوب صورت گیرد. بهترین رشد آن در خاکهای رسی غنی و زهکش دار صورت میگیردو اراضی رو به آفتاب را ترجیح میدهد. گیاهی است مدیترانهای که در طول رویش به گرما و هوای خشک نیازدارد. مقاومت آن بر گرما زیاد است. این گیاه در زمستان در دمای پایین تر از ۱۵- درجه سانتیگراد دچار سرمازدگی شده و طی ۶-۵ روز خشک میشود. هوای گرم وخاکهایی با بافت متوسط که حاوی مقادیر مناسبی ترکیبات کلسیم باشند برای آن مناسب است. و در افزایش مواد موثره نقش زیادی دارد.خاکهای شنی و فقیر از عناصر غذایی، مناطق سرد و رطوبت فراوان از عوامل محدود کننده رشد این گیاه هستند. محدوده pH خاک برای کشت مریم گلی ۲/۸-۹/۴ است که pH مناسب آن ۴/۶ میباشد. این گیاه ۷-۵ سال عمر میکند و تا ۴ سال بازدهی اقتصادی دارد. بذور در درجه حرارت ۱۵-۱۲ سانتی گراد شروع به رویش میکنند.
ترکیبات شیمیائی : اسانس ( توژان حدود ۵۰درصد)، مواد تلخ و دی ترپن، فلاو نوئید، اسیدهای فنو لیک، تانن
مصارف محلی: درمان تشنج، دردهای مفصلی و سر گیجه و میگرن، کاهش دهنده قند خون و لرزش اندامها، برای بی نظمی قاعدگی و دردهای قاعدگی و ترشحات زنانگی بسیار نافع است
خواص دارویی و موارد مصرف این گیاه دارای خواص ضد عفونی کننده، قابض، ضد نفخ، کاهش دهنده قند خون میباشد. پراکنش در آمریکا، روسیه و ایتالیا در سطوح بزرگ کشت میشود.
موفق باشید