تاريخ مشاوره : شنبه 28/2/1392
تاريخ پاسخ : يکشنبه 29/2/1392
تحصيلات : ليسانس
سن : 32
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با عرض سلام و خسته نباشید آیا اهدای خون هم مانند حجامت برای بدن مفید است. و آیا بهتر نیست بجای حجامت هر چند وقت یك بار خون اهدا نمود؟
پاسخ : باتشکرازمشاوره:کاربر گرامی باید گفت بیشترین كاربرد انواع حجامت در بعد پیشگیری از بیماریها ودرمان بیمارست و با مكانیسم های مختلفی از جمله تنظیم سیستم ایمنی،تنظیم تركیبات بیوشیمی و هورمونی خون وتنظیم سیستم اعصاب خود كار بدن (سمپاتیك-پاراسمپاتیك) موجب پیشگیری از بیماریها می گردد. وبدین ترتیب كاربرد حجامت بیشتردربعد پیشگیری است وجزو بهداشت پیشگیری طب اسلامی محسوب می شود،ولی در اهداء خون فقط بحث ثواب مد نظر است .
میشود چند سئوال در این زمینه طرح کرده و پاسخ مقبولی هم ارائه نمود:
الف - حجامت نسبت به سایر روشهای درمانی متداول چه مزیتهایی دارد؟
بطور كلی حچامت یك روش درمانی بدون عوارض جانبی است و اگر به صورت تخصصی ازآن استفاده شود برتری های فراوانی نسبت به روشهای درمانی جاری مانند مصرف داروهای شیمیایی و جراحی دارد
1-حجامت یك روش درمانی بدون عوارض جانبی است. 2-حجامت برای كلیه سنین كاربرد دارد . 3-حجامت با حداقل توان فنی و تجهیزات اجرایی می تواند بیماریهای سخت و مزمن را درمان كند. 4-حجامت هیچگونه وابستگی فنی ،علمی ابزاری به خارج از كشور ندارد. 5-حجامت یك رفتار درمانی سرپایی است و نیازی به تجهیزات بیمارستانی ندارد. 6-در حجامت فاكتورهای مداخله گر وجود ندارد و یك رفتار كامل موجب درمان می شود. 7-حجامت چون یك دستور دینی است توان جلب تاثیرات روانی (سایكوتیك)در آن بالاست و از این طریق علاوه بر افزایش سطح درمان پذیری موجب تقویت فرهنگ و اعتقادات مذهبی و ارتباط انسان با خداوند تبارك و تعالی می شود.
ب - چرا پس از حجامت اهداءخون ممنوع است؟
این موضوع نیز حاكی ازدانش وآگاهی اندك مسئولان انتقال خون ،پیرامون ابعاد حجامت است .طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، اگر خراشی آلوده ومشكوك بر روی بدن فردی مشاهده شود،بهتر است تا شش ماه از او خون گیری بعمل نیاید،زیرااحتمال آلودگی به بیماری های خونی در وی وجود دارد.واضح است كه مابین این توصیه وحجامت استریل و بهداشتی تفاوت غیر قابل انكاری وجود دارد.آری ما نیز معتقدیم اگر وسائل حجامت آلوده باشد،احتمال سرایت بیماریهای خونی وجود دارد،ولی وقتی فرد توسط پزشك و بارعایت استانداردهای پزشكی وبوسیله وسایل استریل ویكبارمصرف حجامت می شود،دیگر دلیلی برای آلودگی خون باقی نمی ماند. نكته جالب اینجاست كه اگراین استدلال را بپذیریم، تقریبا هیچ كس نمی تواند خون اهدا كند، زیرا 99%مراجعین به انتقال خون درطی ماههای قبل از اهدای خون،دچار زخم بدن وخراش ناشی از آرایشگاه رفتن واعمال جراحی ودندان پزشكی و…... بوده اند ونباید خون بدهند.
و درنهایت حجامت کردن برای درمان و حفظ سلامتی فرد ضروری است ولی اهدای خون همانطور که از عنوانش مشخص است هدیه کردن خون برای سلامتی دیگران است ، که از نظر ما برای اهداء خون بهتر است ابتدا فرد حجامت کند و بعد از چند روز با اهداخون خود خون مناسب و تمیزی هم به جامعه هدیه کند.
موفق باشید