چند سالی است که مسئولان به فکر روزآمد شدن طب سنتی افتادهاند؛ اما به هزینه سنگین تولید داروهای گیاهی مشکلی بود که باید رفع میکردند؛ به همین دلیل به فکر قرار دادن این داروها در فهرست داروها مشمول بیمه افتادند. در همین زمینه، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ایران از بیمه شدن 70 تا 80 داروی گیاهی خبر داد و این در حالی است که بهارستاننشینان از این موضوع ابراز بیاطلاعی میکنند.
«محمد حسن عصاره» یکی دیگر از مشکلات را استاندارد نبودن این داروها عنوان میکند و میگوید: ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ایران در تلاش است تا استاندارد اجباری داروها و عرقیات به زودی اجرایی شود.
وی در گفتوگو با «حمایت» خاطرنشان میکند: ایران توانایی سرمایهگذاری برای داروهای گیاهی را دارد به طوری که میتوان آنها را به سمت صادرات سوق داد و برای صادرات میتوانیم از شرکتهای دانشبنیان کمک بگیریم.
با این حال، نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «حمایت» خاطرنشان کرد: تاکنون موضوعی در زمینه ساماندهی مشکلات طب سنتی در کمیسیون بهداشت مطرح نشده است. شهلا میرگلوی بیات گفت: این موضوع مربوط به وزارت بهداشت است و باید آن را پیگیری کند. وی تصریح کرد: هنوز خبری مبنی بر بیمه شدن داروهای گیاهی به اطلاع نمایندگان نرسیده است.
سندی که به داد سنت میرسد
در سالهای اخیر توجه به طب سنتی اسلامی- ایرانی به اندازهای جدی شده است که چندی پیش خبر تصویب سند راهبردی طب سنتی و گیاهان دارویی کشور بر خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. این سند شامل بخشهای ارزشهای بنیادین، چشمانداز، اهداف، راهبردها و اقدام های ملی میشود.
به گفته وزیر بهداشت، این سند در حوزه طب سنتی اقدامهای عملیاتی و ملی مشخصی در 48 بند را مشخص کرد است. حسن طریقت منفرد افزود: با تلاشهای بسیاری که در سالهای اخیر شده است، مصرف داروهای گیاهی به سه درصد رسیده و گردش مالی این صنعت 200 میلیارد تومان شده است که این ارقام با تصویب سند راهبردی طب سنتی و گیاهان دارویی کشور بیشتر خواهد شد؛ زیرا در این سند سرنوشت گیاهان دارویی در سطح کلان مشخص شده است. وی در این زمینه افزود: بیش از 400 قلم داروی گیاهی تحویل سازمان غذا و دارو شده و مجوز فروش در داروخانه های کشور را دریافت کرده است.
داروهای گیاهی در شیب قیمتها
تردیدی وجود ندارد که باید از سیاستهای تشویقی برای جذب مردم به سمت استفاده از طب سنتی و استفاده از داروهای گیاهی کمک گرفت؛ اما هنوز در این زمینه گامهای چندانی برنداشته نشده است. یک کارشناس طب سنتی در گفتوگو با «حمایت» در این باره گفت: با اینکه اکنون طب سنتی جزو زیرشاخههای پزشکی به شمار میرود؛ به دلیل این که مردم آشنایی زیادی با این نوع طبابت ندارند، مورد استقبال قرار نمیگیرد.
الهام سعیدی افزود: در سالهای اخیر تلاشهایی در زمینه گسترش طب سنتی در کشور صورت گرفته است؛ اما باز هم در معرفی آن با مشکلاتی مواجه شدهایم. وی یکی دیگر از مشکلات را قیمت داروها عنوان و اضافه کرد: داروهای گیاهی به دلیل اینکه تحت پوشش بیمه نیستند باید به قیمت گران به مردم عرضه شوند. این کارشناس عطاریها را یکی دیگر از معضلات طب سنتی دانست و تاکید کرد: در برخی عطاریها، افراد از دانش بومی که از گذشتگان خود آموختهاند، استفاده میکنند که این رویه ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند؛ زیرا درمانهای نادرست مردم را از رجوع به پزشک متخصص طب سنتی باز میدارد.
ساماندهی طب سنتی
گرچه بسیاری از عطاریها با دانش گیاهان دارویی تا حدی آشنا هستند؛ در این حرف افرادی نیز به فعالیت مشغولاند که تنها از آموختههای گذشتگان خود استفاده میکنند که شاید چندان علمی و تایید شده نباشد؛ بنابراین نمیتوان مصرف داروهای گیاهی با اتکا به روش سنتی پیش برد. محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هنگام اعلام سیاستهای وزارت بهداشت در زمینه ورود طب سنتی به نظام بهداشتی درمانی کشور برای رفع این مشکل گفت: بستههای آموزشی طب سنتی به بستههای آموزشی پزشکان خانواده اضافه خواهد شد.
منبع: سلامت نیوز