تاريخ مشاوره : چهارشنبه 5/11/1390
تاريخ پاسخ : پنج شنبه 6/11/1390
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 23
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام وقتتون بخیر من یه مشكلی دارم كه امیدوارم شما یه راه حلی برام ارایه بدین. من زمانی كه در حضور جمع هستم یا مثلا خجالت میكشم و حتی درحالت عادی گوشهایم قرمز قرمز میشوند و این مسئله مرا خیلی رنج میدهد.فقط گوشهایم به خصوص گوش سمت راست.وحتی یك ذره صورتم قرمز نمیشود.علت چیست آیا راه حلی دارد؟23ساله بسیارممنون
پاسخ : با تشکرازمشاوره :کاربر گرامی،اضطراب اجتماعی (به انگلیسی: social anxiety disorder) یا هراس اجتماعی نوعی اضطراب است که با ترس و اضطراب شدید در موقعیتهای اجتماعی شناخته میشود و حداقل بخشی از فعالیتهای روزمره شخص را مختل میکند.
اضطراب اجتماعی یک اختلال بسیار ناتوان کنندهاست که میتواند بسیاری از جنبههای زندگی فرد را مختل کند. در موارد شدید اضطراب اجتماعی میتواند کیفیت زندگی فرد را تا حد نازلی کاهش دهد. بعضی از مبتلایان ممکن است هفتهها از خانه خارج نشوند یا از بسیاری موقعیتهای اجتماعی مانند موقعیتهای شغلی و تحصیلی خود صرفنظر کنند.
اضطراب اجتماعی میتواند از نوع خاص یا specific (زمانی که فقط برخی موقعیتهای اجتماعی خاص موجب اضطراب میشود. مثل سخنرانی در حضور جمع) یا از نوع فراگیر(Generalized) باشد. اضطراب اجتماعی فراگیر عموما شامل نوعی نگرانی شدید، مزمن و پایدار میشود که فرد از قضاوت دیگران در مورد ظاهر یا رفتارش و یا خجالت کشیدن و تحقیر شدن در حضور دیگران دارد. در حالی که شخص مبتلا معمولاً متوجه غیرمنطقی بودن یا زیاده روی در این احساس ترس و نگرانی میشود ولی غلبه کردن بر این ترس برایش بسیار سخت است. در یک نمونه آماری حداکثر حدود ۱۳٫۳ درصد مردم در مقطعی از زندگی خود معیارهای هراس اجتماعی را دارا هستند که نسبت مردان به زنان مبتلا ۲ به ۳ است.
علائم جسمی که معمولاً همراه اضطراب اجتماعی هستند شامل سرخ شدن، تعریق زیاد، لرزش، تپش قلب، احساس دل آشوب و لکنت زبان میشود. در موارد نگرانی و ترس شدید حملات اضطرابی(panic attack) نیز ممکن است اتفاق بیافتد. تشخیص و دخالت زودهنگام در این اختلال میتواند به حداقل شدن علائم و کند شدن پیشرفت آن کمک قابل توجهی کند و از بروز عوارض بعدی نظیر افسردگی شدید جلوگیری نماید. متاسفانه بعضی از مبتلایان از الکل یا مواد مخدر و روانگردان برای کاهش ترس، افزایش اعتماد به نفس و عملکرد اجتماعی بهتر استفاده میکنند.با توجه به اینکه این اختلال در بسیاری از نقاط جهان چندان شناخته شده نیست و ناشی از اختلالات شخصیتی فرض میشود مبتلایان به هراس اجتماعی معمولاً به خود درمانی روی میآورند. عامل دیگری که در این مساله موثر است پرهیز مبتلایان از مراجعه به پزشک به علت خود اختلال است. این مسایل احتمال اعتیاد به مواد مخدر، روانگردان و تداخلات خطرناک دارویی را افزایش میدهد. درمان فرد مبتلا را میتوان به روشهای دارویی یا روان درمانی یا هر دو درمان کرد. تحقیقات نشان داده درمان رفتاری- شناختی (cognitive behavior therapy) بصورت فردی یا گروهی در درمان اضطراب اجتماعی موثر است. هدف این روش تغییر الگوهای فکری و واکنشهای فیزیکی فرد در موقعیتهای اضطراب زای اجتماعی است. با وجود اینکه این روشها امروزه به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد بسیاری از مبتلایان به اضطراب شدید اجتماعی معتقدند این روشها در موارد شدیدتر به تنهایی تاثیرگذار نیست و درمانهای دارویی معمولاً نتایج بهتری به دنبال دارد.در طب کلاسیکداروهای دیگری که معمولاً بدین منظور تجویز میشوند شامل بتا بلاکرها(beta-blockers) و بنزودیازپینها(benzodiazepines) و برخی ضدافسردگیهای جدیدتر هستند. علیرغم اینکه SSRIها عوارض بسیار کمی دارند و بسیار امن هستند و به عنوان رده اول درمانی در اضطراب اجتماعی شناخته میشوند شواهد بسیاری نشان دهنده موثر نبودن این گروه از داروها در موارد شدید دارد. اخیرا شواهدی مبنی بر اختلال در سیستم دوپامینرژیک مبتلایان به اضطراب اجتماعی یافت شدهاست. بسیاری از مبتلایان به اضطراب اجتماعی نیز داروهای دوپامینرژیک مانند آمفتامینها را موثرترین داروها در برخورد کوتاه مدت با این اختلال میدانند. بنزودیازپینها و مهار کنندههای مونوآمینواکسیداز نیز بسیار موثر گزارش شدهاند. با این وجود خطرات احتمالی مهارکنندههای مونوآمینو اکسیداز این داروها را به عنوان آخرین گزینه در درمان قرار میدهد.در طب سنتی و اسلامیدرمانهای گیاهی بسیاری نیز در اضطراب اجتماعی مورد استفاده قرار گرفتهاست. -چای به لیمو و زیرفون روزی 3 استکان.به لیمو (1 قاشق مرباخوری) به اضافهی زیرفون (1 قاشق غذاخوری) در یك قوری (2 لیوان آب سرد) به همراه مقداری نبات. خواص: طبیعت گرم، ضد سرماخوردگی، ضد ناراحتی عصبی، ضد تشنج، ضد نقرس، ضد سیاتیك، ضد غلظت خون، ضد رماتیسم، خواب آور در شب، ضد میگرن، آرام بخش، ضد طپش قلب، ضد سردرد، تقویت حافظه، تقویت معده، ضد آسم، پایین آورندهی فشار خون، ضد اسهال، شستشو دهندهی كلیه.-بادکش گرم و خشک ناحیه کتف شب درمیان 5 جلسه.-ذکر ایام هفته روزی 100 مرتبه-تمرین صحبت کردن جلوی آئینه روزی 10 دقیقه-نرمش و پیاده روی و گفتمان در جمع دوستان- حجامت عامموفق باشید