تاريخ مشاوره : جمعه 9/2/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 11/2/1390
تحصيلات : دکترا
سن : 30
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام
در مورد خواص کاسنی خوانده ام که باعث زیبایی نوزاد تازه متولد شده می شود می خواستم بدانم چه موقع باید به این منظور استفاده شود در طی بارداری ،قبل یا بعد از آن ؟وچه حالتی از آن را یعنی عرق کاسنی که در بازار هست مناسب است یا حتما خود گیاه لطفا توضیح دهید با تشکر
پاسخ : با تشکرازمشاوره :كاسنی ( هندبای ) Chicory گیاهی معروف كه دارای دو نوع است.
الف-اگر برگ آن بزرگ و دراز و خشن و كمی تلخ و ساقه آن بلند و گل كبود و كمی بزرگ و زیبا داشته باشد نوع شامی. ب - اگر برگ آن كوچكتر و گل ریزتر با تلخی زیاد باشد بقل گویند.
کاسنی معمولی (نام علمی: Cichorium intybus L.) گیاهی است از راسته گل مینا (Asterales) تیره گلستارهایها (Asteraceae) از سرده کاسنیها (Cichorium). از این گیاه دو گونه کِشتی و چهار تا شش گونه وحشی موجود است.
کاسنی معمولی، یک گیاه دارویی پایا با گلهای آبی یا ارغوانی است. کاسنی در اصل بومی جهان قدیم است و بعداً در قاره آمریکا نیز بهصورت گیاه خودروی کنار جادهای درآمده است. منشا اصلی این گیاه اروپای مرکزی، مناطق غربی و مرکزی آسیا و شمال آفریقا است و پراکندگی وسیعی در نواحی مختلف ایران به خصوص شمال ایران، آذربایجان و مناطق کوهستانی خراسان دارد. به آب و هوای خنک، آفتابی یا کمی سایه نیاز دارد و گرمای شدید تابستان راتحمل نمی کند.
خواص دارویی
طبیعت آن سرد و تر است. برطرف کننده تشنگی مفرط، مدر صفرا، تب بر، درمان دیفتری، تصفیه خون، درمانگر بیماریهای پوستی.ریشه کاسنی مدر و تب بر بوده و به عنوان اشتها آور و صفرا آور مورد مصرف قرار می گیرد. گل کاسنی به عنوان ملین و افزاینده صفرا مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربر گرامی
همانطور که گفته شد طبیعت آن سرد و تر در آخر اول و چون ضعیف و لطیف است برای اینكه خواصش را از دست ندهد نباید آن را شست. این گیاه باعث تسكین و كاهش گرمی صفرا و خون و تشنگی می شود.
مالیدن آب برگ آن به تنهایی یا با سركه و صندل سردردهای گرم و صفراوی را درمان می كند و با گلاب و سركه و صندل سرخ برای دانه های پوستی كه یكباره پدید می آید با سوزش و خارش و گرمی و در روز نمودش بیشتر از شب است كه نوعی آلرژی هم می باشد. مفید است.
اگر برگ آن را كوبیده با روغن بنفشه ضماد كنید برای ورم و قرمزی ملتحمه چشم مفید است.
مضمضه كردن ریشه پخته آن به تنهایی یا با سركه و همچنین تخم آن كنده شدن دندان را درمان می كند و غرغره آن با خیار شنبر یا شراب شاه توت برای گلودرد و ورم حلق و با گشنیز نیز همین كار را می كند.
ضماد برگ آن با آرد جو برای تپش قلب ، تقویت قلب ، كاهش ورمها مفید است.
خوردن كاسنی مفید برای كبد و كم كاری و گرفتگی های آن و طحال ، یرقان ، ورم بدن ، گرفتگی های احشاء و عروق ، تقویت كبد و كاهش حرارت خون ، تشنگی ، استفراغ ، غلبه صفراء ، التهاب معده ، تنقیه مجاری ادرار و كلیه از عفونت و اخلاط بد. هر چه كاسنی تلخ تر باشد در امراض كبدی مفیدتر است.
خوردن كاسنی با سكنجبین استفراغ صفراوی ، غلبه صفرا و غلبه خون ، حصبه ، عدم هضم غذا در اثر صفرا ، بثوارت پوستی با خارش ، دانه پوستی بزرگ شبیه آبله را درمان می كند.
آب كاسنی ( برگ تازه آن را بجوشانید كف آن را بگیرید و صاف كنید ) و سكنجبین برای تقویت معده گرم ، ورم بدن ، باز كننده گرفتگی ها ، بر طرف كننده عفونت ها و رطوبت آنها مفید می باشد.
خوردن برگ كاسنی و سركه مسكن صفرا و درمان اسهال صفراوی و خوردن آن با رازیانه و كشوت باعث افزایش اسهال می شود.
خوردن آب كاسنی با سكنجبین برای تبهای ربع ، تبهای سرد مفید و اگر برگ و گل و ریشه و تخم آن را بپزید و به تنهایی یا با تخم كشوت و سكنجبین بخورید برای تبهای كهنه ، ورم بدن ، طحال ، رفع ورم صورت مفید است. خوردن آب كاسنی با روغن زیتون و ضماد برگ آن و یا مالیدن آب آن برای داروهای گیاهی سمی پادزهر است.
برگ و ریشه كاسنی را با هم ضماد كنید. درمان عقرب و زنبور گزیدگی حشرات می باشد.
ضماد كاسنی با آرد جو و سركه برای دردهای مفاصل گرم و نقرس و ورمهای گرم استفاده می شود.
اگر آب برگ آن را سفید آب و سركه را بر عضو بمالید باعث سردی آن می شود كه در التهابات و ورم های گرم مورد استفاده می شود.
استفاده كردن زیاد آب كاسنی برای سرفه مضر و محرك سرفه است. مصلح آن شكر و شربت بنفشه است.
تخم كاسنی سرد و خشك در دوم می باشد. از تخم آن برای سردرد ، تپش قلب ، باز كردن گرفتگی ها ، تبهای صفراوی ، یرقان ، ورن بدن استفاده می شود. اگر آن را با صندل و رازیانه بپزید برای رفع سموم و ضعف طحال و كلیه ، تحریك اشتها ، كاهش خونریزی های بدن مفید است.
تخم آن غذا را بد مزه و بد طعم می كند و مصلح آن ادویه خوشبو و سكنجبین است. مضر طحال است و مصلح آن سكنجبین است.
ریشه كاسنی گرم اول و خشك دوم است. ریشه آن باعث تنقیه و تمیز كردن مجاری گوارش از اخلاط بد ، ادرار آور ، برای تصفیه خون ، درمان ورم احشا ، روم بدن ، پزنده اخلاط و كاهش آنها ، تبهای مزمن ، ورم و درد مفاصل مفید است.
برای زیبایی بچه قبل و بعد از بارداری روزی یکی دو استکان عرق کاسنی با عسل شیرین کرده و میل کنید