تاريخ مشاوره : دوشنبه 1/12/1390
تاريخ پاسخ : چهارشنبه 3/12/1390
تحصيلات : ليسانس
سن : 30
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام
سیرابی گاو برای چه دردهایی مفید است؟
ممنون
پاسخ : باتشکرازمشاوره: شکمبه یا سیرابی (به انگلیسی: rumen) (نامهای دیگر: شکنبه، علفدان) نخستین بخش از معده چندبخشی نشخوارکنندگان و در واقع انشعابی از مری (سرخنای) است.و گنجایشی به اندازهٔ یک هفتم وزن بدن دارد.
بخشهای دیگر معده نشخوارکنندگان عبارت است از نگاری، شیردان و هزارلا. نگاری کاملا در امتداد سیرابی قرار دارد اما بافت و رگهبندی آن با سیرابی تفاوت دارد. در کاربرد دامپزشکی بیشتر از واژه شکمبه استفاده میشود ولی در رواج عمومی و بهویژه با اشاره به خوراک تهیه شده از جدار شکمبه، واژه سیرابی رواج بیشتری دارد. از سیرابی و شیردان در ایران خوراکی تهیه میشود به نام سیرابی شیردان و سیرابی در کشورهای مختلف دیگر هم استفاده خوراکی دارد.
شکمبه ۹۰ درصد از حجم معده نشخوارکنندگان را تشکیل میدهد. این عضو بیشتر طرف چپ حفره شکمی را فرا گرفتهاست. ابتدای شکمبه دهانه معده است که لوله مری را به شکمبه متصل میکند و از آن پس این مجرا تا نگاری و هزارلا و بالاخره تا شیردان ادامه مییابد.
شکمبه به عنوان محل اولیه تخمیر میکربی غذای جویده عمل میکند. شکمبه در حقیقت یک ظرف تخمیر بزرگی است که اساس تفاوت تغذیهٔ نشخوارکنندگان از غیر نشخوارکنندگان را تشکیل میدهد. شکمبه حاوی میلیاردها باکتری، حدود یک میلیون پروتوزوآ و تعداد کمتری از انواع ریزسازوارههای دیگر در میلیلیتر محتویات میباشد.
سیرابی و شیردان: از نظر تامین انرژی 100گرم خالص آن دارای 100 کیلوکالری انرژی بوده که در مقایسه با همین مقدار گوشت گاو و گوسفند انرژی کمتری دارد. میزان پروتئین سیرابی و شیردان حدود 19-15 گرم در 100 گرم است که در مقایسه با انواع گوشت قرمز و مرغ تقریبا مشابه آنها است. نوع پروتئین آن، پروتئین حیوانی است که از نظر الگوی اسیدهای آمینه کامل تر از پروتئین های گیاهی می باشد.
میزان چربی سیرابی و شیردان حدود 4-2 گرم در100 گرم است که می توان گفت در مقایسه با انواع گوشت های قرمز به ویژه گوشت گوسفند، مقدار چربی آن کمتر است و تقریبا مشابه انواع گوشت کم چرب در نظر گرفته می شود. مقدار کلسترول در100گرم (شبیه به گوشت) و مقدار روی آن 2/47 میلی گرم (کمتر از گوشت قرمز) در100 گرم خالص آن است.
کاربر گرامی ، سیرابی و شیردان که جزو امعا و احشای حیوان محسوب شده و به طور سنتی در کشور ما مصرف می شود، جزو غذاهای خوب و تغذیه ای است که از لحاظ خواص و ترکیب مواد مغذی تقریبا شبیه گوشت قرمز کم چربی می باشد. تنها نکته قابل توجه، وجود اسیدهای نوکلئیک بالا در سیرابی و شیردان است که مصرف زیاد آن میتواند موجب گرفتگی عضلات می شود.
موفق باشید