تاريخ مشاوره : يکشنبه 15/3/1390
تاريخ پاسخ : چهارشنبه 18/3/1390
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 21
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام و خداقوت پدر بنده 50 سال سن دارد و به پیاده روی های طولانی مدت و ورزش کوهنوردی می پردازد.آخرین بار یک پیاده روی یک هفته داشتند که از کفش کوهنوردی خود استفاده کردند.اکنون که 3روز از بازگشتشان می گذرد.تاول ها هنوز در کف پا وجود دارد. برای رفع تاول چه باید بکند؟ از چه کفشی استفاده کند؟ آیا استفاده از نمد در کفش صحیح است؟ آیا استفاده از جوش شیرین برای جلوگیری از بوی بد پا در کفش صحیح است؟ |آیا استفاده از جوراب برای مدت طولانی در کفش مناسب است؟ به طور کلی یک کوهنورد چه رژیم غذایی و چه لباسی باید داشته باشد؟و در حال کوهنوردی چه باید بخورد؟ خیلی ممنون
پاسخ : با تشکرازمشاوره : کار بر گرامی در مورد مطالب مطروحه ،مباحثی با عنوان ده قانون برای سلامتی كوهنوردان ارائه میشود امیدوارم مورد پسند باشد.
این پیشنهادهای كلی برای كمك به كسانی كه با محیط كوهستان آشنایی ندارند و قصد پیادهروی یا كوهنوردی دارند طراحی شدهاند.
ـ قانون اول: اهداف و درجه فعالیت موردنظرتان را با میزان آمادگی كلی خود وفق دهید. بعد از یك دوره تب انجام هر نوع فعالیت كوهنوردی میتواند بسیار خطرناك باشد.
ـ قانون دوم: از یك رژیم غذایی غنی از كربوهیدراتهای پیچیده استفاده كنید. ( عسل و انجیر ،بیسكویت، شكلات، ژله و ...)
ـ قانون سوم: هر وقت میتوانید بنوشید اما در طول برنامه هرگز از الكل استفاده نشود. الكل كارآیی و درصد هوشیاری را كاهش میدهد و به همین دلیل در زمان پیادهروی یا صعود باید از آن اجتناب كرد.
ـ قانون چهارم: در 30 دقیقه ابتدای حركت آهسته حركت كنید تا بدن فرصت گرم شدن به آهستگی را داشته باشد.
ـ قانون پنجم: در صورت امكان هر یك ساعت زمانی برای استراحت، خوردن و آشامیدن در نظر بگیرید. شما باید به میزان مناسب بخورید و بیاشامید حتی اگر اصلاً گرسنه یا تشنه نباشید.
ـ قانون ششم: در صورت افزایش علائم خستگی مفرط (exhaustion) و كوفتگی استراحت طولانیتر و در صورت لزوم فرود با همراه را انجام دهید. در حین استراحت نه فقط گلوكز بلكه قندهای مركب نیز مصرف كنید. اگر علائم خستگی مفرط شدید هستند احتمال هیپوترمی (كاهش حرارت عمومی بدن) و بیماری حادارتفاع (AMS ، ارتفاع زدگی) را نیز در نظر داشته باشید.
ـ قانون هفتم: كودكان، سالمندان و همچنین افراد مبتلا به یك بیماری مزمن در صورت رعایت جوانب احتیاطی لازم از كوهنوردی بسیار سود خواهند برد. اگر در مورد وضعیت كسی تردید وجود دارد حتماً با پزشك مشورت كند.
ـ قانون هشتم: در ارتفاع بیش از 3000-2500 ارتفاع خوابتان در هر 24 ساعت را بیش از 300 متر افزایش ندهید. در صورت امكان در مرتفعترین نقطه مورد دستیابی در آن روز نخوابید.
ـ قانون نهم: حتی كوچكترین كوله پشتی كوهنوردی جای كافی برای لوازم ضروری دارد: عینك آفتابی مناسب، دستكش، كلاه آفتابی، كیسه بیواك، چند تكه لباس اضافه، شمع و كبریت، چراغ قوه، كیت كمكهای اولیه.
ـ قانون دهم: از اطلاعات محلی در مورد مسیرها، نكات مفید و شرایط آب و هوایی بهرهمند شوید و صعودتان را به اطلاع مراجع مناسب برسانید.
البته برای رفع تاول شستن پاها و ماساژ نرم با روغن یا کرم گل بنفشه خیلی مفید است،کفش هم در فصول مختلف ، مانند لباس کوهنوردی فرق میکند البته مارکهای مختلفی در بازار وجود دارد ولی هرشرکتی در یک محصول تولید موفقتری دارد که با افرادصاحب نظردر خرید محصولات کوهنوردی مشورت شود بهتر است، جوراب ضخیم در کوهنوردی مخصوصا پائین آمدن از کوه مفید است.