تاريخ مشاوره : سه شنبه 12/11/1389
تاريخ پاسخ : شنبه 16/11/1389
تحصيلات : فوق ليسانس
سن : 28
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام چه مدت قبل وبعداز غذا آب بنوشیم؟اگر بلافاصله بعدازغذا آب جوشیده گرم هم بخوریم ضرر دارد؟ یک سوال دیگر هم اینکه آیا برای تیرگی پوست زیربغل راه درمانی در طب سنتی هست؟ با نهایت تشکر
پاسخ : باتشکرازمشاوره: دوست گرامی بخشی از نظرات مکتوب طب سنتی برای شما ارائه میشود.
آب مرطب(مرطوب کننده) بدن ، مروح(تازه کننده) روح ،مرقق( رقیق کننده) ،مبدرق( بدرقه کننده) غذا ،معین( کمک کننده) بر هضم ونضج ، مهیا بودن برای نفوذ در مجاری ظریف و رسیدن به اقصی نقاط بدن است . لذا برای معیشت ضروری است .
فایدۀ دیگر آب ، رقیق کردن وترطیب فضولات دم(مواد زاید خون) واخلاط و بقایای خشک غذاهاست . که اگر نباشد این فضولات دفع نمی شوند و موجب هلاکت می شوند به حکم آیه شریفه ( وجعلنا من الماء کل شیئ حیّ) آشامیدن آب باعث حیات است .
بهترین آب های نوشیدنی :
آب سرد با مقدار متعادل واوصاف آب نیکو ((شیرینی ، صفا ، سرعت انحدار ، کمک به هضم و نضج ، تقویت اشتها ، عدم تولید نفخ وقراقر (صدای شکم)،سنگینی ، سرعت قبول حرارت وبرودت خارجی (یعنی زود گرم ویا زود سرد شود)) ، برای افراد سالم بهترین آب است وسبب تحریک اشتها ، هضم طعام ومستحکم کننده الیاف معده است . اما برای اعصاب وبیماران مبتلا به ورمهای احشایی ، مضراست . بخصوص که بسیار سرد باشد ویا زیاد نوشیده شود .
آداب طعام خوردن وآب آشامیدن
کسی که خواهان حفظ صحت است تا در خود ضعفی نیابد وگرسنه وتشنه صادق نگردد طعام نخورد وآب ننوشد وبه حد اعتدال میل کند نه به حد افراط ونه به حد تفریط که باعث امتلاء وتخمه وسوء هضم یا ضعف قوا ولاغری گردد .
در موقع امتلاء وسیری وسیرانی طعام نخورد وآب ننوشد . موقع گرسنگی وعطش یک دفعه طعام وآب زیاد نخورد ونیاشامد . ونیز پس از ریاضت و ورزش بسیار وغلبه گرمی بر مزاج وبعد از بهبودی از امراض مزمن واسهالات وبعد از قحطیی وبی غذایی ، اندک اندک وبه دفعات بخورد وبیاشامد .
بعد از یک دفعه خوردن صبر کند که غذا خوب هضم ونضج یابد ومنحدر گردد دفعه بعد تناول کند . بخصوص وقتی که طعام وشراب ثقیل وغلیظ باشد ویا غیر عادی ومعتاد (یعنی غذا و شرابی که بآن عادت ندارد) بسیار سرد وبسیار گرم باشد . در این صورت چند مرتبه مصنمضمه کند ودست ورو وپا را بشوید ، بعد از زمان کمی طعام لطیف ویا آب بنوشد .
ظرف طعام رو برو باشد ، لقمه کوچک بردارد ، خوب بجود (مضغ نیکو) ، زمان غذا خوردن را طولانی کند ، بین لقمه ها فاصله بگذارد ، ابتدای هضم در دهان است واتمام آن در معده ، اول طعام معتدل سبک میل کند ، به یک نوع یا دو نوع طعام عادت کند ، قبل از سیری کامل دست از خوردن بر دارد ، غذاهای لطیفه خفیفه را با غلیظۀ ثقیله نخورد ، تداخل طعام قبل از هضم کامل قبلی نکند .
در تابستان در اوایل روز طعام سرد ودر زمستان در اواسط روز طعام گرم ودر بهار وپائیز طعام معتدل بخورد ، اگر بتواند در شبانه دو مرتبه ویا یک مرتبه واگر هر دو روز سه مرتبه بخورد بهتر است . تا زمانی که سنگینی در معده وسینه دارد ویا آروغ می زند طعام نخورد . این توصیه تعداد دفعات خوردن نظربه حال متوسطین است . والا اطفال وجوانان گرم مزاج چهار مرتبه ویا اقلا سه مرتبه وپیران وافراد ضعیف یک بار ویا دو بار در روز کافی است . حکم واحد برای همه نمی توان داد پیران نباید گرسنه بخوابند والا قوتی از آنها فوت می شود که تدارک آن امکان ندارد .
از آشامیدن آب سرد بر روی نان گرم باید اجتناب شود..سبب عفونت وتبخیر نان می شود . روی غذای کثیف(غلیظ) نباید غذای شیرین ولطیف خورد مثل خوردن خربزه روی گوشت ، چون طبیعت، غذای شیرین سریع الهضم را هضم می کند و بقیه می ماند وباعث ثقل وامراض می شود .