تاريخ مشاوره : يکشنبه 19/10/1389
تاريخ پاسخ : دوشنبه 20/10/1389
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 21
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام چطور میشود نوع مزاج را تشخیص داد ؟ دیگر اینکه براساس نوع مزاج ها باید برخی از مواد غذایی را حذف کرد ؟ رژیم غذایی را تغییر داد ؟ ممنون
پاسخ : باتشکرازمشاوره:
رفتار، اغذیه و ادویه درطبایع گوناگون اثربسیاردرلینت(نرمی)، یبوست، اخلاق وروحیات افراد دارند. چنانچه برخی اظهار می دارند كه ازخوردن موادغذائی ؛ گرم ؛ مانندتوت، خرما، دارچین، زنجبیل وانجیر دچار خشكی دهان ، خفگی وگاهی سوزش وخارش وناراحتی ویا یبوست میشوند(آدمهای گرم مزاج) و درعوض باخوردن شیرخشت، لیمو، اسفناج، خیار،كدو، خرفه وامثال آن بهبودمیابند.
برخی نیزاز خوردن اغذیه ؛ مرطوب ؛ چون ماست، خیار، اسفناج، كاهو ومانند آن سست وبیحال می شوند. ولی ازخوردن ؛ گرمی ها ؛ چون توت، خرما، انجیر، زیره، دارچین و زنجبیل وامثال آن حالات مذكور درآنها رفع می گردد.(آدمهای سرد مزاج)
بدلایل فوق ملاحظه طبایع ؛ گرم ؛ و ؛ سرد ؛ در درمان ودستورهای غذائی ضروری می باشد.
برای آشنای بیشترمطالعه کتاب مزاج انواع نوشته استاد حسین خیر اندیش را مطالعه کنید و مطالب ارئه شده را مطالعه کنید.
غذاهای معتدل
نان فطیر – نیمرو – نان فرنی – سبزی خوردن – شیر تازه – كوفته (با گوشت گوسفندی)- شیر ترش – آبگوشت شیر (مانند آبگوشت معمولی به جای آب، شیر استفاده شود) – گوشت بره – آبگوشت لپه (سیب زمینی، پیاز، لیمو عمانی، لپه، گوشت گردن) – گوشت مرغ خانگی – دست و پاچه بال و گردن مرغان – خاكشیر – بادام – آش زیره و شله بریان – آب باران مناطق کوهستانی – انار شیرین – زرد آلو – به – خرمای نیم رسیده – بنفشه – شیب شیرین – كوكوسبزی – آبگوشت بزباش (گوشت گردن، دنبالچه، سبزیهای: تره، جعفری، شنبلیله، پیاز، سیر، سیبزمینی، نخود، لوبیا) – فرنی
• غذاهای سرد
كاهو – شفتالو – سبزی پلو با ماهی – آب غوره – آلو – خوراك مرغ- سركه – انار ترش – زرشك پلو با مرغ – خیار – سیب ترش – ته چین (با گوشت گاو) – اسفناج – توت فرنگی – املت- قارچ – سنجد سالاد كاهو- كدو – زالزالك – دوغ – كلم قمری – نشاسته – نوشابه – پنیر تازه – جو – آبگوشت به (مانند آبگوشت معمولی و به جای سیب زمینی از به استفاده میشود) – تخم مرغابی – برنج – گوشت گوساله – باقلا – آبگوشت همه جوره (بادنجان، قارچ سیبزمینی، پیاز، سیر، گوشت) – گوشت گاو – ماش – آب گوشت كلم سنگی (مانند آب گوشت معمولی به جای سیبزمینی كلم سنگی) مدر و برای دفع سنگ كلیه بسیار نافع است – گوشت اردك – بادنجان – گوشت ماهی – لوبیا – كله – گوشت بز- مغز – ماكارونی – آب گوشت سركه (ماند آب گوشت معمولی و به جای آب سركه ریخته شود) – دل – چلوكباب (با گوشت گوساله و گاو)– كشك بادمجان قره قوروت – آش رشته – ریواس – آش جو – آش سماق و ناردانه – سوپ مرغ – آش ریواس – خورشت بادمجان – آش زرشك – كوكو سیبزمینی – آش غوره – شیر برنج – كباب (گوشت گاو) – سالاد الویه (خیلی سرد) – آب جشمهها – لوبیا پلو ( خیلی سرد) – گوجه فرنگی- كاسنی – كیوی – بامیه – پنیر – كشك – چای – سیب زمینی – زرشك – هندوانه – شاهتوت – ذرت – باقالا – آبغوره – آبلیمو – سماق – سنجد- ساندویچها – تن ماهی – انواع كنسروها – روغن نباتی – انواع سالادها – ماست – سس سفید – قارچ – كدو – كلم قمری – نان جو- نان توست – نان تافتون – دنبلان – میگو
• غذاهای گرم
تخم مرغ خانگی – حلیم – نخود آب و آب گوشت – فسنجان – بریانی – قلیه ماهی – كره – گلابی – انگبین (عسل) – مربا – گوشت – آهو- فالوده – خامه – گوشت خرگوش – آب شور- رنجبیل – توت سفید (شیرین) – آبگرم – آبگوشت زیره (مانند آب گوشت معمولی + لیمو عمانی+ آلو + زیرهی فراوان) – گل سرخ – انجیر- مغز بادام شور- رطب گرم و مقوی- مسهل بلغم و سودا – كرفس – انجیر خشك – ترخون – گردو – آبگوشت نخود (گرم مقوی)- نعناع – گندم – ترتیزك – مغز بادام شیرین – آبگوشت مغز دانهها (گوشت قلوهگاه + سینه+ بادام، پسته، گردو+ سیبزمینی) – نخود – سوسن – تره – پیاز – نیشكر- سیر – پسته – آبگوشت خربزه (مانند آب گوشت معمولی و به جای خربزه) – زردك – فندق – زیتون سیاه – نبات – نمك- گلاب – گوشت گنجشك – چلوكباب (با گوشت گوسفندی) – گوشت بلدرچین – گوشت خروس – گوشت شتر – گوشت كبوتر – قیمه – گوشت ماهی شور – خاگینه – دارچین – فلفل – نارگیل- ریحان – ارده – شیره انگور – قهوه – گردو – كدو حلوایی – زیره سیاه بادام زمینی – زرد چوبه – شلغم – روغن حیوانی – سیاهدانه – خربزه – كنجد – كاكائو – شكلات – نسكافه – سرشیر – حلوا ارده – شكلات صبحانه – كنگر- مرصع پلو – فلافل – دنبه – روغن زیتون – روغن هسته زیتون – میوه زیتون – بستنی – شیرینی – خاگینه – شكر سرخ- انواع خوراك گوشت گوسفند – نان گندم – نان سنگك – نان بربری