تاريخ مشاوره : پنج شنبه 18/3/1391
تاريخ پاسخ : دوشنبه 23/5/1391
تحصيلات : فوق ديپلم
سن : 27
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام
دختری هستم با بیماری آرتریت روماتوئید.تحت نظر مرکز رماتیسم ایرانم . مدتی مچ پای راستم دچار آسیب دیدگی شده و متورم هست که با مراجعه به پزشکم فهمیدم که ساییدگی مفصل دارم . برای درمانم قرص مصرف میکنم ولی هم از هزینه و هم خوردن دارو خسته شدم اگه درمانی وجود داره بمن بگید ممنون میشم .
پاسخ : با تشکرازمشاوره :کاربر گرامی روماتیسم (RHEUMATISM) یک واژه غیراختصاصی در پزشکی است که در مورد گروهی از بیماریها که استخوانها و مفاصل و بافت همبند را درگیر میکنند به کار میرود.
آرتریت روماتوئید (به انگلیسی: RHEUMATOID ARTHRITIS ) یا روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک و مزمن است. شیوع این بیماری در جهان حدود یک درصد است و معمولاً در سنین میانسالی و در دهههای سوم تا پنجم بروز مینماید و در زنان شایعتر است .(نسبت زن به مرد در حدود ۳ به یک است.)
سینوویت(التهاب کپسول مفصلی) مزمن التهابی است که اکثرا مفاصل را درگیر میکند و باعث تخریب غضروف و ایجاد ضایعات استخوانی میشود.آرتریت روماتیسم مفصلی مشخصاتی دارد که باعث تمایز آن با سایر انواع آرتریتها (التهاب مفاصل) میشود. بعنوان مثال آرتریت بصورت قرینهاست یعنی اگر یک زانو یا دست درگیر باشد به احتمال زیاد طرف مقابل نیز درگیر است . مفاصل درگیر مفاصل متاکارپوفالنژیال، متاتارسوفالنژیال، مچ دست و مفاصل بین بندانگشتی اول هستند. در برخی بیماران بیماری از شدت کمی برخوردار بوده و با حداقل ضایعات مفصلی، در مدتی کوتاه همراه میباشد، در برخی دیگر ضایعات پیشرونده و مزمن، به صورت پلی آرتریت میباشند و باعث اختلال عملکرد مفاصل میشود.
نشانهها
اختلالات مفصلی
سفتی صبحگاهی مفاصل
تورم مفاصل
درد مفصلی
ضعف و خستگی
ندولهای روماتوئید
علت
در طب کلاسیک علت ناشناختهاست ولی در ایجاد این بیماری ایمنی سلولی و ایمنی هومورال هر دو نقش دارند. این افراد نسبت به دیگران شانس ابتلای بیشتری به بیماریهای مزمن مانند پوکی استخوان، آلرژی، بدخیمیها، عفونتها، بیماریهای گوارشی، بیماریهای قلبی– عروقی و فشارخون دارند.
سینویت مرمن در آرتریت روماتویید.
در طب سنتی علت غلبه بلغم(سردی و تری) در بدن مخصوصا در مفاصل میباشد،این بیماری در اثر مجاورت در محلهای مرطوب به وجود میآید و بیشتر افراد چاق و سفید پوست افرادی که سن آنها بیشتر از 50 سال میباشد. و کسانی که شغل آنها همراه با رطوبت میباشد مانند باغبانها به این عارضه مبتلا میگردند. بیشتر افرادی که مبتلا به این بیماری هستند از این علایم رنج میبرند :
-درد استخوانهای ساق پا و کمر
-احساس سستی و خستگی در بدن
-خستگی زود هنگام در اثر پیاده روی
-و در بعضی اوقات دچار سرگیجه میشوند
درمان
در طب کلاسیک
درمان شامل مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی(آسپرین، پیروکسیکام، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ناپروکسن و بروفن و ...)است.
در موارد شدید از استروئیدها مانند پردنیزولون استفاده میشود که عوارض جانبی زیادی دارد. داروهای ضد التهاب غیر استروییدی که برای کنترل علائم مصرف میشود ممکن است عوارضی مانند مشکلات گوارشی ایجاد نمایند.داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی مانند داروهای ضد مالاریا (هیدروکسی کلروکین)، سولفاسالازین و مینوکسی سیلین نیز به کار می روند.
در طب سنتی
اصلاح مزاج(بر طرف کردن سوء مزاج) و تنظیم تغذیه شرط اساسی است و معمولا درمان طولانی مدت است و گاهی بیش از 120 روز طول میکشد.
- بادکش گرم و خشک قسمتهای مختلف بدن 14 تا 40 مرحله
- ماساژ اندامهای بدن با روغن سیاهدانه یا روغن بادام تلخ و اسانس نعناء
- رفع یبوست با مصرف اجیر یا زیتون روزی 7 عدد
- استفاده از شربت زنجبیل و عسل روزی یک لیوان
- اسفند روزی یک قاشق چایخوری با آب
- دوسین در آقایان روزی یک قاشق مربا خوری
- پودر سنجد + شیر + عسل روزی یک استکان
- سركنگبین روزی 2 لیوان صبح و شب
- رازیانه و عسل روزی یک استکان
- ترك سردیها از برنامه غذایی
- حجامت عام ،ساكرال و موضعی بسته به نیاز بیمار
- ایجاد تحرك و ورزش
- زالوی موضعی در صورت نیاز
- خوراك ارده + شیر و نخود آبگوشت در برنامه غذایی
- روغن گزنه موضعی
–فصداندامها در صورت تشخیص و نیاز
موفق باشید