تاريخ مشاوره : شنبه 8/7/1391
تاريخ پاسخ : دوشنبه 10/7/1391
تحصيلات : ليسانس
سن : 29
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام
خواص شربت یا همان شراب رضوی چیست؟
ممنون
پاسخ : باتشکرازمشاوره :کاربر گرامی شراب رضوی جایگزین مناسبی برای شراب مسکر است.شراب رضوی (شراب زبیب ، شراب حلال) که به بیان حکیم عقیلی در کتاب قرابادین کبیر منقول از رساله ذهبیه امام رضا(ع) ارائه شده است.بصورت زیر ارائه میشود.
خواص دارو
نافع و پیشگیری کننده از بروز اوجاع(دردها) بارده (سرد) مزمنه مانند نقرس و مفاصل و ریاح(بادها) و غیر آن از اوجاع عصب و دماغ و معده ، و بعض اوجاع کبد و طحال و امعاو احشاء و زیادتی بلغم و رطوبات.
اجزای دارو و شیوه ساخت دارو
فرموده اند بگیر از زبیب (مویز)منقی ده رطل(90 مثقال معادل 409 گرم) و بشوی . و بخیسان در آب صافی آن مقدار که بر روی آن آید چهار انگشت. و در زمستان سه روز و در تابستان یک روز و یک شب نگاه دار.پس در دیگ پاکیزه کن . وباید که آب که در آن ریزی آب باران باشد اگر میسر بود، و الا آب شیرین که سر چشمه آن از جانب شمال باشد . و آن آب براق سفید باشد. و چنین آبی، قابل سرعت قبول گرمی و سردی است و این دلالت میکند بر خفت آب. و طبخ ده تا زبیب بخیسد و پخته و منضج(قوام) شود. پس بمال و صاف نما آب آن را و سرد کن.پس ثانیا در دیگ بریز و بگیر مقدار آن را به خوبی و به همان مقدار از هیزم که آن را طبخ دادی طبخ نما به آتش ملایم تا آن که دو ثلث آن برود و یک ثلث بماند.
پس بگیر از عسل نحل مصفی یک رطل ، و بریز برآن .و اندازه زیادتی آن را در دیگ بگیر و در خاطره نگاه دار. و بگیر پارچه صفیقی و در آن زنجبیل و زعفران (از هر یک ،یک درم=3/18 گرم) و قرنفل و دارچینی و سنبل الطیب و سنبل رومی و مصطکی و تخم کاسنی (از هر یک ، نیم درم) جدا جدانیم کوفته ، در آن پارچه انداز و سر آن را محکم ببند و در آن دیگ انداز و به آتش ملایم طبخ ده و پارچه را از پشت کفچه بمال متصل ، تا آن که قوای ادویه بالتمام در آن باز داده شود و مقدار عسل برود و ثلث مقدار زبیب مطبوخ بماند.
پس بردار از آتش ، سرد کرده ، کیسه ادویه را باز خوب بمال تا بقیه قوت آن برآید و دور کن. و شراب را در ظرفی محفوظ مدت سه ماه نگهدار تا آن که اجزای دوا متداخل یکدیگر گردند و امتزاج یابند. پس آن هنگام استعمال کن.
از عبارت کلام جناب معصوم - صلی الله و آله - مستفاد می گردد که خرقه ادویه(کیسه دواهای فوق) را مقارن انداختن عسل در مطبوخ صافی زبیب یا اندک زمانی بعداز آن باید انداخت .
زمان و مقدار مصرف
و باید که مقدار آنچه آشامیده می شود از آن یک اوقیه(34/1 گرم) یا دو اوقیه آب خالص باشد (و در نسخه دیگر ، مقدار شربت آن ده مثقال با چهل مثقال آب حل کرده است).پس هرگاه خوردی مقداری را که وصف نمودیم برای تو از طعام ، پس بیاشام از این سه قدح بعد از طعام.
ملاحظات مصرف
اگر بعد از آشامیدن آن ، خواهش آب به هم رسانی خواهش صادق (تشنگی حقیقی)، پس باید که بیاشامی نصف مقدار آنچه را اول آشامیده بودب. پس به درستی که این طریق اصلح آن است برای حفظ بدن مومن ، و زیاده کننده است برای قوت مجامعت آن و اشد است برای ضبط و حفظ آن.
موفق باشید