تاريخ مشاوره : دوشنبه 19/2/1390
تاريخ پاسخ : چهارشنبه 21/2/1390
تحصيلات : ليسانس
سن : 22
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام خدمت شما.
در مورد حجامت از شما سوالی داشتم که آیا حجامت مورد تایید اسلام است یا نه؟
صمیمانه از شما متشکرم
پاسخ : با تشکرازمشاوره : دوست گرامی میتوان گفت حجامت جزو احکام امضائی اسلام محسوب میشود . بلحاظ تاریخی از 2600 سال قبل از میلاد مسیح، شاخ های حجامت در ایران وارد اصول درمان شدند. اوراق پاپیروس که از عصر باستان به دست آمده نیز نشان می دهد حدود 2200 سال قبل از میلاد مسیح حجامت امری رایج بوده است. در روایات مختلفی حجامت از سنت ها و هم چنین داروهای پیامبران شمرده شده است. از جمله روایات ذیل از نهج الفصاحه که از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است:
((پنج چیز است که از سنت های پیامبران است: حیا، حلم ، حجامت، مسواک و عطر زدن))
و در حدیث دیگری آمده است: (( حجامت، نوره و سعوط از داروهای پیامبران است. ))
لذا می توان گفت تاریخچه حجامت به قدمت حضور انبیاء در جوامع بشری است.
بقراط که حدود 400 سال قبل از میلاد مسیح زندگی می کرد با روشهای مختلف حجامت کاملاً آشنا بود و در آثار خود به موارد استفاده و منع استفاده آن اشاره کرده است. جالینوس نیز 120 سال بعد از میلاد مسیح مطالب متنوعی در مورد حجامت در آثار خود بیان کرده است.
ابو علی سینا در کتاب قانون که هزار سال قبل نوشته شده است ، حجامت را از ارکان درمان محسوب و در بسیاری از بیماریها از انواع حجامت استفاده کرده است. جرجانی نیز در کتاب ذخیره خوارزمشاهی که از کتب مهم و معتبر طب سنتی محسوب می شود فصل مشخصی را به حجامت اختصاص داده و به نقل از جالینوس پیرامون قواعد و زمان مناسب حجامت سخن گفته است.
همه حکمای طب سنتی از جمله ذکریای رازی ، علی بن عباس اهوازی ، زهراوی ، حکیم میسری ، حکیم محمد اعظم خان ، حکیم ارزانی ، حکیم تنکابنی و... در درمان بیماریها از انواع حجامت متناسب با شرایط بیمار و نوع بیماری استفاده می نموده اند.
فلسفه حجامت:
فلسفه حجامت از دیدگاه طب اسلامی دفع فضولات خون است.بدین معنی که خون دارای ترکیبات متفاوتی است.اعم از ترکیبات بیو شیمیایی و هورمونی. ما به همۀ این مواد نیازمندیم.کلسترول، تریگلیسرید،قند ، اوره وسایر مواد دیگر که مورد نیاز بدن هستند. هر گاه مقدار یک یا چندماده از این ترکیبات از حد تعادل(نرمال)خارج شد موجب بروز بیماری میشود.
نقش حجامت این است که با دفع فضولات(مواد خارج ازاندازه طبیعی) ترکیبات خون را در حد نرمال نگه دارد.
بهترین زمان برای حجامت:
بهترین زمان برای حجامت در موقعیت گرمسیری فصل تساوی شب و روز یعنی از پایان اسفند ماه و اول فروردین ماه است.فصل شکوفایی برگ درختان زمانی که خلط خون در بدن انسان حرکت کرده است واز حالت غلظت زمستانی خارج شده است.در موقعیت جغرافیایی سرد سیری این اتفاق دیر تر میافتد.