تاريخ مشاوره : جمعه 7/7/1391
تاريخ پاسخ : يکشنبه 9/7/1391
تحصيلات : دانشجو
سن : 24
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام میخواستم در مورد سیر خام و سیر ترشی سال مانده توضیح بدین آیا اندازه هم خاصیت دارند یا در صورت ترشی انداختن سیر خواص آن از بین میرود ؟ یه چیزی هم معرفی کنید برای از بین بردن بوی نامطبوع سیر چیزهایی مثل جعفری و سیب و زنیون که اشخصاص دیگه توصیه کردند جواب نداد لطفا یه چیز موثر معرفی کنید . با تشکر و سپاس فراوان
پاسخ : باتشکرازمشاوره : سیر با نام علمی (Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبهسانان (Asparagales) از تیره نرگسیان و زیر تیره پیازیان (Alliaceae) و سرده والک (Allium).از نظر طب سنتی سیر دارای طبع گرم و خشک هست.
گیاه شناسی
سیر گیاهی است علفی و دائمی كه ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز می رسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مركب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازك و ظریف برنگ خاكستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریك و نواری شكل برنگ سب تیره و گلهای آن كوچك و صورتی رنگ كه بصورت یك چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود . سیر وپیاز رابطه ای نزدیك با هم دارند كه شاید بدلیل بوی بد آنها می باشد. بطور کلی ۳ نوع سیر وجود دارد 1-سیر آمریكایی بنام Greole نامیده می شود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است . 2-سیر تاهیتی كه از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آن به 8 سانتیمتر می رسد .
تاریخچه
به دستور خئوپس، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمی آید که مصریان به سیر جنبه الوهیت میدادند. سنگ نوشتهای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار میکند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار میکردند یک پر سیر میخوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد. یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر میداد از معابد بیرون میانداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف میکردند. یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو میدانستند و مورد مصرف قرار میدادند و جالب توجهاست بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف میکنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شدهاست.
خواص غذایی
- سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامینهایB1 ی، B2 وB3 است.
تأثیرات داروشناختی
سیر در سفره هفتسین در ایستگاه راه آهن تهران - نوروز ۱۳۹۰
1) در تحقیقات آزمایشگاهی آلیسین و ترکیبات وابسته به آن آنزیم HMG-CoA ردوکتاز را مهار میکند.این آنزیم در ساخت کلسترول در کبد نقش دارد لذا چندین آزمایش پزشکی نشان داده که سیر باعث کاهش چربی خون میشود.
۲) همجنین سیر از گرفتگی عروق جلوگیری میکند.
3) علاوه بر اینها فعالیت آنتی اکسیدان و تأثیر در کاهش الدیال (LDL ) خون هم در انسان و هم در آزمایشگاه مشاهده شدهاست.
4) همچنین در بیمارانی که دچار گرفتگی عروق میباشند باعث کاهش تشکیل کلسترول استر در سلولهای آئورت میشود.امروزه گیاه سیر در قالبمشتقات گوناگون وبه شکل انواع قرصها و روغنها ارائه میشود.
۵) همچنین سیر در کاهش فشار خون نیز مؤثر است به طوری که فشار سیستولیک خون را به میزان ۷/۷ میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک را به میزان ۵ میلیمتر جیوه کاهش میدهد.
۶) سیر خون را پاک میکند و به این خدمت، بدن را در مبارزه با بیماریهایی که ناشی از فشار خون میشود، پیروز مینماید مانند ناراحتیهای دوران حیض بعضی از زنان، پیری و شکستگی غیر عادی، بواسیر، روماتیسم.
۷) خوردن سیر مجاری تنفس و خون را پاک میکند و با این کار از شدت و زحمت تنگ نفس کاسته و گاهی موجب درمان آن میشود.
۸) بعضی از انواع سل ریوی را معالجه میکند مخصوصا وقتی که با شیر ممزوج شود، زیرا در این صورت اثر قابل توجهی در کشتن میکرب کوخ دارد(میکرب سل).
۹) سیر پوست بدن را خوش رنگ و گونه را سرخ و رودهها را از عفونتها پاک میکند به خصوص در اطفال، و با این خصوصیت سپری مقابل تیفوئید و دیفتری و مسکن سیاه سرفه و خروسک است.
۱۰) دانشمندان در مورد خاصیت ضد کرم بودن سیر متفق القولند و حتی پزشکان قدیم ایران آن را برای از بین بردن زالو که بیخ گلو چسبیده باشد مفید میدانند، اما مشاهده میشود که در بین شمالیها که زیاد سیر میخورند کرم معده دیده میشود علت این است که کرمها به سیر عادت کرده و مصونیت پیدا نمودهاند.
۱۱) در تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده شده که آلیسین برروی باکتریهای گرم مثبت و باکتریهای گرم منفی و همچنین قارچ مانند کاندیدا آلبیکانز تکیاختهها مانند آنتامیبا هیستولیتیکا و همچنین برروی ویروسها اثر دارد.
۱۲) سیر برای درمان نسیان و فراموشی مفید است و موجب از بین رفتن کدورت ذهن میشود.
۱۳) مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث برطرف شدن آنها میشود.
۱۴) گذاشتن سیر پخته در طی چندین روز بر روی میخچه و زگیل باعث رفع آنها میشود.
۱۵) سیر از جمله سبزیجاتی است که باعث پیشگیری از بسیاری از سرطانها میشود.
۱۶) سیر برای درمان بیماریهای مختلفی ازجمله آسم، برونشیت، روماتیسم، نقرس، میخچه و زگیل (به صورت موضعی)، سل، دندان درد، نیشزدگی و فشار خونبالا مفید است. در ضمن، سنگ کلیه را خرد میکند و در ضدعفونیکردن دستگاههای ادراری و عفونتهای واژینال و مثانه نیز مؤثر است.
۱۷) مصرف روزی نصف استکان از عصاره ی سیر و لیمو ترش، تاثیر بسیار زیادی در رفع گرفتگی رگ ها خواهد داشت.
بوی سیر با جویدن نخود خام یا جعفری یا خوردن سیب یا عسل رفع میشود.
عوارض جانبی
زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی(حساسیت)، و در موارد نادر منجر به خونریزی میشود.
روزانه مصرف نصف یا یک حبه سیر خام توصیه میشود.
مصرف پماد غلیظ سیر ممکن است موجب تحریکات جلدی و حتی سوختگیهای خفیف شود.
مادران شیرده در خوردن سیر زیادهروی نکنند زیرا سبب تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرفنظر کند.
کاربر گرامی ترشی سیر تا چند سال هم خواص سیر سیر را از بین نمی برد.
موفق باشید