تاريخ مشاوره : شنبه 3/2/1390
تاريخ پاسخ : يکشنبه 4/2/1390
تحصيلات : نا مشخص
سن : 48
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : سلام.خاصیتهای عرق کاسنی و استفاده از ان را بگویید؟خداوند خیرتون بده
پاسخ : باتشکرازمشاوره :كاسنی ( هندبای ) Chicory
گیاهی معروف كه دارای دو نوع است.
اگر برگ آن بزرگ و دراز و خشن و كمی تلخ و ساقه آن بلند و گل كبود و كمی بزرگ و زیبا داشته باشد نوع شامی. اگر برگ آن كوچكتر و گل ریزتر با تلخی زیاد باشد بقل گویند. طبیعت آن سرد و تر در آخر اول و چون ضعیف و لطیف است برای اینكه خواصش را از دست ندهد نباید آن را شست. این گیاه باعث تسكین و كاهش گرمی صفرا و خون و تشنگی می شود.
مالیدن آب برگ آن به تنهایی یا با سركه و صندل سردردهای گرم و صفراوی را درمان می كند و با گلاب و سركه و صندل سرخ برای دانه های پوستی كه یكباره پدید می آید با سوزش و خارش و گرمی و در روز نمودش بیشتر از شب است كه نوعی آلرژی هم می باشد. مفید است.
اگر برگ آن را كوبیده با روغن بنفشه ضماد كنید برای ورم و قرمزی ملتحمه چشم مفید است.
مضمضه كردن ریشه پخته آن به تنهایی یا با سركه و همچنین تخم آن كنده شدن دندان را درمان می كند و غرغره آن با خیار شنبر یا شراب شاه توت برای گلودرد و ورم حلق و با گشنیز نیز همین كار را می كند.
ضماد برگ آن با آرد جو برای تپش قلب ، تقویت قلب ، كاهش ورمها مفید است.
خوردن كاسنی مفید برای كبد و كم كاری و گرفتگی های آن و طحال ، یرقان ، ورم بدن ، گرفتگی های احشاء و عروق ، تقویت كبد و كاهش حرارت خون ، تشنگی ، استفراغ ، غلبه صفراء ، التهاب معده ، تنقیه مجاری ادرار و كلیه از عفونت و اخلاط بد. هر چه كاسنی تلخ تر باشد در امراض كبدی مفیدتر است.
خوردن كاسنی با سكنجبین استفراغ صفراوی ، غلبه صفرا و غلبه خون ، حصبه ، عدم هضم غذا در اثر صفرا ، بثوارت پوستی با خارش ، دانه پوستی بزرگ شبیه آبله را درمان می كند.
آب كاسنی ( برگ تازه آن را بجوشانید كف آن را بگیرید و صاف كنید ) و سكنجبین برای تقویت معده گرم ، ورم بدن ، باز كننده گرفتگی ها ، بر طرف كننده عفونت ها و رطوبت آنها مفید می باشد.
خوردن برگ كاسنی و سركه مسكن صفرا و درمان اسهال صفراوی و خوردن آن با رازیانه و كشوت باعث افزایش اسهال می شود.
خوردن آب كاسنی با سكنجبین برای تبهای ربع ، تبهای سرد مفید و اگر برگ و گل و ریشه و تخم آن را بپزید و به تنهایی یا با تخم كشوت و سكنجبین بخورید برای تبهای كهنه ، ورم بدن ، طحال ، رفع ورم صورت مفید است. خوردن آب كاسنی با روغن زیتون و ضماد برگ آن و یا مالیدن آب آن برای داروهای گیاهی سمی پادزهر است.
برگ و ریشه كاسنی را با هم ضماد كنید. درمان عقرب و زنبور گزیدگی حشرات می باشد.
ضماد كاسنی با آرد جو و سركه برای دردهای مفاصل گرم و نقرس و ورمهای گرم استفاده می شود.
اگر آب برگ آن را سفید آب و سركه را بر عضو بمالید باعث سردی آن می شود كه در التهابات و ورم های گرم مورد استفاده می شود.
استفاده كردن زیاد آب كاسنی برای سرفه مضر و محرك سرفه است. مصلح آن شكر و شربت بنفشه است.
تخم كاسنی سرد و خشك در دوم می باشد.
از تخم آن برای سردرد ، تپش قلب ، باز كردن گرفتگی ها ، تبهای صفراوی ، یرقان ، ورن بدن استفاده می شود. اگر آن را با صندل و رازیانه بپزید برای رفع سموم و ضعف طحال و كلیه ، تحریك اشتها ، كاهش خونریزی های بدن مفید است.
تخم آن غذا را بد مزه و بد طعم می كند و مصلح آن ادویه خوشبو و سكنجبین است. مضر طحال است و مصلح آن سكنجبین است.
ریشه كاسنی گرم اول و خشك دوم است.ریشه آن باعث تنقیه و تمیز كردن مجاری گوارش از اخلاط بد ، ادرار آور ، برای تصفیه خون ، درمان ورم احشا ، روم بدن ، پزنده اخلاط و كاهش آنها ، تبهای مزمن ، ورم و درد مفاصل مفید است.
ترکیبات مهم:
ترکیبات محلول در آب کاسنی، خاصیت مسکن دارند و بعضی از قندهای موجود در آن (اولیگوساکاریدها OLIGOSACHARIDES) دارای خاصیت افرایش میکروب های مفید و کاهش باکتری های بیماری زا در روده می باشند. مطالعات جدید نشان می دهند که برخی ترکیبات موجود در کاسنی، در مشکلاتی از جمله یبوست ، اسهال های میکروبی، سرطان و بیماری های قلبی- عروقی، می توانند موثر واقع گردند.
همچنین طبق مطالعات انجام شده بر حیوانات آزمایشگاهی، مواد موثر کاسنی می توانند از سرطان روده جلوگیری کند. از دیگر اثرات مفید کاسنی، حفاظت کبد در برابر سموم کبدی است و این اثر با مادهای به نام تتراکلروکربن(CARBON TETRACHOLORIDE) به اثبات رسیده است.
عصارهی الکلی ریشه ی کاسنی، اثرات ضد ورم و ضد التهابی نیز دارد. از دیگر اثرات کاسنی، اشتها آوری و خاصیت ضد ترش کردن معده را می توان نام برد.
گیاه کاسنی، مانند سایر گیاهان ممکن است عوارض محدودی ایجاد نماید. این عوارض شامل ایجاد حساسیت های پوستی و ایجاد درماتیت می باشد که این امر به ترکیبات لاکتونی آن مربوط است.
همچنین بر اساس مطالعه ای، ریشه ی گیاه کاسنی می تواند بعضی قارچ کش ها را جذب نماید که در این صورت باعث سمیت می شود. البته موارد مذکور بسیار محدود می باشند، ولی نباید آنها را از نظر دور داشت.
تهیه اشکال دارویی:
15- 8 گرم از برگ های تازه یا خشک را در یک لیتر آب، به مدت یک ربع ساعت دم می کنند. سپس مخلوط به دست آمده را از صافی عبور می دهند. یک لیوان از این دم کرده را قبل از هر وعده ی غذایی می توان میل کرد یا جوشانده ی آن را به همین روش (15- 8 گرم برگ گیاه، در یک لیتر آب به مدت 5 دقیقه جوشیده شود) مورد استفاده قرار می دهند.
در صورتی که از ریشه ی کاسنی استفاده شود(دم کرده یا جوشانده)، 20- 15 گرم ریشه ی له شده در یک لیتر آب، مانند روش قبل تهیه و مصرف می شود.