تاريخ مشاوره : جمعه 5/8/1391
تاريخ پاسخ : يکشنبه 7/8/1391
تحصيلات : فوق ليسانس
سن : 25
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام.
مدت 2 ماه است که دچار علائم زیر هستم:یبوست.درد شکم. خشکی دهان. حالت تهوع .پزشک احتمال مشکل روده بزرگ داده اند.
ایا در طب سنتی روشی برای درمان وجود دارد.
پاسخ : با تشکرازمشاوره : انبساط روده بزرگ به حالت گشادگی غیرعادی روده بزرگ گفته میشود. این گشادگی اغلب با فلج شدن حرکات کرموار (پریستالسیس) مثانه همراه میشود.در حالتهای شدیدتر، مدفوع در درون روده بزرگ به صورت تودههایی سفت در میآید که باید آن را با جراحی به بیرون آورد.
انبساط روانزاد روده بزرگ یا مگاکولون روانزاد (به انگلیسی:Psychogenic Megacolon)، عبارت است از افزایش حجم قسمت انتهایی رودهٔ بزرگ، که ناشی از عادت نگه داشتن مواد دفعی در رودهٔ بزرگ به مدت بیش از یک هفته با منشأ هیجانی است.
کاربر گرامی یبوست یا خشکی مزاج عارضهای در دستگاه گوارش است که به موجب آن مواد دفعی در رودهٔ بزرگ سفت میشوند و دفع آنها با درد و سختی همراه میشود.
یبوست حاد ممکن است سبب بسته شدن روده شود، که به نوبهٔ خود در صورت عدم درمان طبی نیاز به عمل جراحی داشته باشد. علل بروز این عارضه ممکن است تغییرات مزاجی ،رژیم غذایی نامناسب، بر هم خوردن تعادل هورمونی، اثر جانبی داروهای مصرفی و یا آناتومی بدن باشد. روشهای درمان شامل اصلاح مزاج و رژیم غذایی و تمرینات ورزشی است.
علل یبوست
علت اصلی معمولاً کندی سرعت عبور مواد از کولون و یا اختلال دفع به علت غلبه خشکی است. برخی از بیماریها موجب یبوست میشوند مانند مشکلات روحی و روانی ،سوء مزاجهای خشک ،رژیم کمفیبر یا کمآبی، کمکاری تیروئید، بیماری دیابت، تومورها و سرطانهای روده.
عوامل تشدید
عوامل شایعی که یبوست را تشدید میکند عبارتند از: نوع رژیم غذایی، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوهها، کم مصرف کردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب. مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد فشارخون بالا و برخی داروهای پایین آورندهٔ چربی خون هم در ایجاد یبوست موثرند. شرایط فیزیولوژیکی مثل حاملگی و افزایش سن، تعدادی از بیماریها که با کاهش حرکت همراه است مانند قطع نخاعی یا بیماریهای عضلانی مثل دیستروفی عضلانی نیز از علل یبوستاند. برخی بیماریهای روده بزرگ که به جهت اختلال در حرکات روده بزرگ میباشد مثل بیماری رودهٔ تحریکپذیر، بیماریهای مرتبط به عضلات کف لگن و بالاخره افسردگی از علل دیگر ایجاد یبوست هستند.مصرف مواد مخدر و هم چنین قرص های حاوی مواد مخدر سنتی و صنعتی همانند ترامادول و متادون نیز میتواند باعث ایجاد یبوست گردد
روش درمان
روش درمان براساس علت یبوست تعیین میشود. در ابتدا باید مزاج عارضی و رژیم غذایی این افراد اصلاح شود. در صورتی که جواب مناسب گرفته نشد، از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بی ضرر، کم ضرر و داروهای محرک شروع میکنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. البته تمام بیماران نیازمند مصرف دارو نیستند. در صورت امکان قطع داروهایی که منجر به یبوست میشود از راههای درمان است. درمان بیماریهای سرد و خشک از جمله کمکاری تیروئید و سایر بیماریها باید انجام شود.
کاربر گرامی یبوست مادر تمام بیماریهاست و در صورت درمان نشدن عوارض متعددی بوجود می آید.بناربر این توصیه میشود درمان مشکل خودرا تحت نظر یک پزشک با تجربه طب سنتی انجام دهید،
فعلا موارد زیر پیشنهاد میشود.
1-انجیر شبی 7 عدد میل شود
2-زیتون روزی 7 عدد میل شود
3- شربت خاکشیر و آلو بخارا شب خیسانده و صبح ناشتا با آب ولرم میل شود.
4-صبحانه مفصل و شام سر شب و نهار نصفه میل شود.
5- پیاده روی روزی یک ساعت.
6-حجامت عام و کمر
موفق باشید