تاريخ مشاوره : يکشنبه 21/1/1390
تاريخ پاسخ : سه شنبه 23/1/1390
تحصيلات : ليسانس
سن : 26
گروه : طب سنتی اسلامی
سوال : با سلام واحترام.لطفا دستور طبخ شیر با گوشت که در احادیث و روایات هم بر آن برای کسانی که ضعف دارند تاکید شده را به طور مفصل بیان بفرمایید.
با تشکر
پاسخ : با تشکرازمشاوره: در مورد تغذیه و مواد غذای موارد زیر ارائه میشود و در مورد شیر و گوشت هم مطالبی در ادامه می آید .
تفاوت رژیم غذایی در فصل های مختلف
با توجه به اینکه فصل بهار گرم و تر و فصل تابستان گرم و خشک و فصل پائیز سرد و خشک و نهایتاً فصل زمستان سرد و تر می باشد، حکما معمولاً رژیم غذایی کلی و سالم برای فرد را با تغییراتی متناسب با فصل همراه می ساختند که تعادل مزاجی برهم نخورد.
در فصل های گرم بخصوص تابستان از غذاهای سردی بخش و رطوبت بخش مانند ماست و خیار، پنیر و هندوانه بیشتر توصیه می شد و در فصل های سرد بخصوص زمستان استفاده از غذاهای گرمی بخش مانند کره، عسل، بادام، فندق و پسته همراه غذاهای اصلی استفاده می گردید.
روش تغذیه صحیح
غذاهای اصلی انسان، گوشت، گندم، شیرینی(درحد اعتدال) و نوشیدنی مناسب می باشد . این چهار خانواده غذاهای اصلی بشریت را تشکیل می دهد و نباید غذاهای دیگر بصورت روزمره مورد استفاده قرار گیرند و جزء عادات غذایی فرد سالم در بیایند. البته در شرایط اضطرار و یا در درمان بیماریها ممکن است تغییراتی در رژیم فوق الذکر حاصل شود. همچنین سبزیجات و میوه جات و دیگر موادی که از حالت متعادل دور هستند(منابع فصل ...)، نباید بعنوان غذای اصلی فرد در بیاید. به هر ترتیب اگر غذای نامتعادل مانند خیار که سرد و تر است مصرف شود لازم است همراه آن ماده ای ضد آن یعنی گرم و خشک، مانند سیر یا تره مصرف گردد.
شیر
شیر گاو از نظر حرارت تقریباٌ معتدل است ولی رطوبت آن زیاد است. پس از گوشت و تخم مرغ عسلی بهترین غذا می باشد، تعدادی از افراد بعلت رطوبت شیر با مصرف آن دچار مشکلات گوارشی می شوند. این افراد بهتر است شیر را با شکر یا عسل میل نمایند و در مصرف آن افراط نکنند و یا حتی از مصرف آن خودداری کنند. شیر گوسفند رطوبت بیشتری دارد و برای افراد بلغمی مناسب نمی باشد.
گوشت
جزء بهترین غذاها می باشد، به شرطی که در مصرف آن افراط نشود. و از اقسام خوب آن استفاده شود و مانده و کهنه نباشد. بهترین گوشت چهار پایان گوشت گوسفندی (با مزاج گرم و تر) است و سپس گوشت گوساله(با مزاج گرم و تر) می باشد. گوشت بز نسبت به گوشت گوسفند سرد تر است و برای مناطق گرم مانند سیستان و بلوچستان مناسب می باشد.
گوشت شتر گرمتر است و استفادة گهگاه از آن خوب است. گوشت گاو پیر سرد و تر است و استفادة از آن و بخصوص سوسیس و کالباس تهیه شده از آن هم به علت سردی گوشت گاو و هم به علت ماندن و کهنگی بیدار کنندة غول بیماریهای سوداوی می باشد.
بهترین گوشت پرندگان مرغ خانگی و سپس بلدر چین می باشد. هر چه تغذیه حیوانات طبیعی تر باشد گوشت آنها خوشمزه تز و مفید تر می باشد. گوشت حیواناتی که در مراتع سر سبز چرا کرده اند بیماریها را از انسان دور می کند و گوشت حیواناتی که کاغذ و زباله و غذاهای بد مصرف می کنند نتیجة معکوس ببار می آورد. سعی کنید بیشتر از گوشت مرغ و گوسفند بخصوص آنهایی که تغذیه طبیعی داشته اند استفاده شود.