آیا «سودا» بد است؟
=============
دکتر انوشیروانی، متخصص طب سنتی ایران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
برپایۀ دیدگاه حکیمان و پزشکان کهن در یونان و ایران و سرزمینهای اسلامی، از هر غذایی که می خوریم چهار نوع فرآورده در کبد قابل تولید است. این فرآورده ها در چند وجه با هم متفاوت اند که می توان آنها را در وجوه زیر جستجو کرد:
1. تفاوت در قوام آنها (غلظت و رقت) و دیگر ویژگی های ظاهری مانند رنگ، بو ، و مزۀ آنها
2. تفاوت در عملکردها و اثرات اختصاصی آنها بر روی بدن شامل اثرات کیفیتی و مزاجی، و اثرات مربوط به تولید ساختارها و بافتهای بدنی
حکما این چهار نوع فرآورده را «خلط» نامیده اند و به نامهای «دم (خون)، بلغم، صفرا، و سودا» معرفی کرده اند که در زبان انگلیسی به نامهای Blood, Phlegm,Yellow bile, Black bile موسوم شده اند.