عنوان خبرسير تاريخي و علمي حجامت در تمدن بشري
(شاخه: بادكشها و حجامت)
ارسال شده توسط طبيب ايران زمين
سه شنبه 17 فروردين 1389 - 11:50:57


     افراد زيادي طي ساليان اخير كه يا عليه حجامت سخن گفته اند كه حجامت يك امر اعتقادي است و چون سنت درماني اسلام است نياز به تحقيق و بررسي علمي ندارد و در سوي ديگر عده اي مخالفت را بدانجحا رسانيده اند كه مي گويند چون حجامت از آن طرف مرز نيامده و جايگاهي در طب رايج ندارد . اصلاً نبايد مورد دقت و بررسي قرار گيرد . بنابراين حجامت نيز مثل برخي مباحث ديگر گرفتار دينداران متحجر كه بد دفاع مي كنند و روشنفكران بي دين كه اصلاً دفاع نمي كنند شده است . به نظر مي رسد براي رسيدن به قضاوت صحيح چاره اي نداريم جز اينكه از سير تاريخي حجامت و جايگاه آن در گذشته اطلاع پيدا كرده و در قدم بعد به بررسي اثرات درمن آن برا اساس اصول علمي امروز بپردازيم .




     حجامت نام يك روش  درماني كه براساس قديمي ترين سند موجود از 3300 سال قبل از ميلاد مسيح در مقدونيه انجام مي شده است و بعد ها از مقدونيه به يونان باستان رخنه كرده و در آن زمان شاخص پزشك بودن ، حجامت كردن و داشتن ابزار آن بوده است. (1)

     برخي ذكر كرده اند كه اصول طب سوزني و حجامت از آنجا گرفته شد كه در عصر ما قبل تريخ متفكران متوجه شدند كه وقتي سربازي در ميدان جنگ مورد اصابت سنگ ، چاقو يا شمشير قرار گرفته و زخمي بر مي دارد ، به علت همين زخم ، بسياري از بيماريهاي قبلي او بهبود مي يابد . اين كشف بزرگ به آنها آموخت كه با فروبردن سوزن و تيغ زدن مي توان برخي از امراض را شفا بخشد و به همين علت 2600 سال قبل از ميلاد مسيح ، سوزنهاي فلزي در چين و شاخهاي حجامت در ايران وارد اصول درمان گرديده و طب سوزني و حجامت رواج پيدا كرد.

     چيني ها در بدن 600 نقطه اسرار آميز پيدا كرده بودند و اطباي سنتي ايران نيز نقاط متعددي از بدن را پيدا كرده هر نايحه را براي معالجه يك مرض بخصوص حجامت مي كردند. (2ص 17 )

     اوراق پاپيروس كه از عصر باستان بدست آمده نيز نشان مي دهد كه حدود 2200 سال قبل ار ميلاد مسيح ، حجامت امري رايج بوده است . همچنين در كتاب آيورودا ( طب سنتي هند ) كه مربوط به متجاوز از 1500 سال قبل از ميلاد مسيح است ، در مورد حجامت و اثرات درماني آن بحث شده است. (1)

     و اما بقراط كه حدود 400 سال قبل از ميلاد مسيح زندگي مي كرده است ، با روشهاي مختلف حجامت كاملاً آشنا بوده و دز اثار خود به موارد استفاده و منع استفاده آن اشاره كرده است . جالينوس نيز 120 سال بعد از ميلاد مسيح مطالب متنوعي در مورد حجامت در آٍار خود بيان كرده است . بنابراين حجامت در جهان سابقه اي ديرينه دارد.

     با ظهور اسلام ، حجامت مورد تأييد و تأكيد فراوان پيامبر كرم صلي الله عليه وآله و امامان معصوم عليهم السلام قرار گرفت . ( بيش از 600 روايت در مورد حجامت جمع آوري شده است . ) (8)

     پيامبر اكرم در روايتي كه در نعج الفصاحه آمده پنج چيز را از سنتهاي پيامبران الهي معرفي كرده اند كه عبارتند از : حياء ، حلم ، حجامت ، مسواك و عطر زدن 

در روايت ديگري امام علي عليه السلام مي فرمايد :

" ان الحجامه تصح البدن و تشد العقل . " (2)

بدرستيكه حجامت بدن را سالم و عقل را نيرومند مي گرداند .




این خبر از طرف طب سنتی,طب مکمل,گیاهان دارویی,مشاوره طب سنتی,طبیب خراسان
( http://tabib-khorasan.ir/news.php?extend.40 )