عنوان خبرراهکارهای حفظ سلامتی در فصل تابستان از منظر طب ایرانی
(شاخه: طب ايراني)
ارسال شده توسط طبيب ايران زمين
جمعه 17 تير 1390 - 15:12:15


راهکارهای حفظ سلامتی در فصل تابستان

از منظر طب ایرانی

 

 

نويسنده: دکتر فاطمه مهربانی

هر چند منجمين تابستان را از شروع تير تا پايان شهريور می دانند اما از نظر طب سنتى ايران، تابستان مدتى از سال است كه درآن هوا گرم است و مردم محتاج به خنك كردن هوا هستند. تابستان مزاجى گرم و خشك دارد؛ البته اين توصيف تنها در كشورهايى مثل ايران و عربستان صحت دارد كه در تابستان باران نمى بارد ولى در هندوستان و نواحى ساحلى تابستان گرم وتر است. هواى گرم و خشك تابستان باعث از بين رفتن رطوبت و باعث افزايش امراض گرم و خشك مثل تب ها مى شود. به ويژه اگر فرد جوان باشد. مزاج جوانان گرم و خشك است و اگر فعاليت بيش از حد داشته باشند رطوبت از بين مى رود هم چنين زندگى در منطقه ى گرم و خشك احتمال ابتلا به اين دسته از بيمارى ها را افزايش مى دهد. البته گرم و خشك بودن هوا در افراد مسن كه مزاجى سردتر دارند، باعث كاهش مشكلات مى شود، به خصوص امراض سردتر مثل بيمارى هاى روماتيسمى و انواع ورم ها در تابستان كمتر رخ مى دهند. اطبا براى حفظ تندرستى در اين فصل چند توصيه دارند:

 

1. پاكسازى بدن

الف) اگر فرد مى تواند به راحتى قى كند، مكرر قى كند. چون در تابستان حرارت غالب است و حرارت تمايل به سطح دارد، حرارت در عمق بدن كم مى شود پس قوه هاضمه تضعيف مى شود. در نتيجه خارج كردن خلط هاى باقيمانده ضرورى است.

ب) اگر قى مسير نباشد، مى توان از ملين هايي مثل آب ميوه ها استفاده كرد.

ج) حت ىالمقدور فصد صورت نگيرد و اگر لازم شد، در حد اعتدال باشد.

 

2. تغذيه

در تابستان كمتر بخوريد و بياشاميد. غذاها و آشاميدنى ها در تابستان بايد خنك باشند و همان طور كه ذكر شد، قوه هاضمه در اين فصل تضعيف مى شود، پس بايد از غذاهايى استفاده كرد كه راحت هضم مى شوند. مصرف اين ميوه ها و شربت ها در تابستان توصيه شده است: ميوه هاى ميخوش مثل، گيلاس، آلو و آلوچه، خيار، خربزه، هندوانه، شيرخشت، هليله ى زرد، شربت ريواس، آب عشقه، آب ميوه ها، سكنجبين و شربت ليمو.

 

3. فعاليت بدنى

الف) ورزش هم باعث افزايش گرما و كاهش رطوبت مى شود، پس بايد كمتر ورزش كرد و دقت بيشترى را به استراحت در هواى خنك و كنار آب روان اختصاص داد.

ب) در فصل تابستان سفر به مناطقى كه هواى خنك و مرطوب دارند، به ويژه در افرادى كه خود مزاج گرم و خشك دارند بسيار مفيد است. به علاوه سير و سفر در هواى گرم مى تواند بسيار مضر باشد؛ بهتر است در چنين مواردى فرد خود را از گرما و آفتاب بپوشاند.

ج) در تابستان از حمام داغ بپرهيزيد.

 

4. لباس

بهترين لباس در اين فصل، لباس كتانى است. چرا كه كتان از سردترين پارچه ها است و كاملاً به بدن نمى چسبد. به ويژه اگر كتان كهنه باشد، نرم تر و مناسب تر است.

 

 

 

منابع

  1. عقيلى خراسانى شيرازى محمدحسین. خلاصه الحكمه. جلد دوم. ناظم اسماعيل (مصحح). قم: اسماعيليان؛ 1385.
  2. جرجانی سید اسماعیل. الاغراض الطبیه و المباحث العلائیه. جلد دوم. تاجبخش حسن (مصحح). چاپ اول. تهران: دانشگاه تهران؛ 1384.
  3. جرجانی سید اسماعیل. ذخیره خوارزمشاهی. کتاب سوم. محرری محمدرضا (مصحح). تهران: فرهنگستان علوم پزشکی؛ 1380.



این خبر از طرف طب سنتی,طب مکمل,گیاهان دارویی,مشاوره طب سنتی,طبیب خراسان
( http://tabib-khorasan.ir/news.php?extend.2528 )